Новини суспільства

Дипломування моряків: суд призупинив скандальну ухвалу Кабміну

Днями суд призупинив скандальну ухвалу Кабміну про реформу у сфері дипломування моряків. Після інформаційних випадів на свою адресу позивач прокоментував першу перемогу.

Йдеться про постанову уряду №1499, продавлену напередодні Нового року Міністерством інфраструктури України. Воно перевернуло з ніг на голову всю сферу дипломування моряків і викликало великі проблеми отримання необхідних для роботи документів. Миттєвою відповіддю на такі дії стали масові позови незадоволених працівників сфери. Один із них 31 травня закінчився успішним клопотанням у Київському окружному адміністративному суді і на цей час дія постанови Кабміну припинена. Позивачем виступив одесит, голова “Організації ветеранів флоту” та член правління “Асоціації морських капітанів Одеси” Олег Пастернак.

“Своїм рішенням суд тимчасово, на час розгляду справи, заборонив Адміністрації судноплавства виконувати функції у рамках постанови №1499, які суперечать Конвенції ПДНВ, чинному українському законодавству та загальноправовим принципам. Адміністрації судноплавства необхідно було негайно розпочати роботу України, яка працювала до постанови Кабінету Міністрів №1499. Однак вона заблокувала доступ морякам до іспиту”, – пояснив позивач.

Згадана реформа спочатку викликала безліч нарікань як з боку моряків, так і Мін’юсту, НАЗК і не тільки. Відразу після набрання чинності постановою №1499 показало масу недоробок. Огріх було багато – від порушень мовного закону України та міжнародних морських постулатів, до банальних та примітивних.

“Наприклад, переплутали назви посад і зовсім забули про рядових членів. Таким чином, уже півроку рядові та штурмани не можуть отримати свої документи”, – журиться Олег Пастернак.

Скандали зацікавили і ЗМІ. Журналісти навіть провели вдалий експеримент та верифікували на новому спеціалізованому сайті Адміністрації судноплавства створені в графічному редакторі неіснуючі дипломи капітана та старпома. Олег Пастернак зазначив, що ця реформа була не просто недбалою, а й непотрібною. Причому спроби перекроїти ринок дипломування були й раніше.

“Ще на початку 2020 року у ІМО не було зауважень до системи дипломування в Україні, але українським морякам вкотре розповідають про “необхідність приведення системи дипломування у відповідність до ПДНВ”, що не відповідає дійсності. 29.04.2020 постійним представником України у Міжнародній морській організації (ІМО) було повідомлено МЗС, Мінінфраструктуру та Адміністрацію судноплавства про те, що Україна повністю виконує всі вимоги Конвенції ПДНВ”, – згадує позивач.

Тодішній глава Мінінфраструктури Владислав Криклій також намагався пролобіювати постанову, аналогічну до нинішньої №1499, але безуспішно. Після зміни керівництва цього підрозділу Кабміну та подальшого оновлення підконтрольної Адміністрації судноплавства реформу продавили. Внаслідок цього абсолютно законний раніше електронний Кабінет моряка був відкинутий, орган дипломування посунутий і почався хаос у сфері. Так, ще до травневого рішення суду моряки масово отримували відмови у підтвердженні своїх документів, отриманих раніше абсолютно легальним шляхом.

Тепер ситуація зовсім близька до катастрофи. На даний момент нова система заблокована судом у рамках позову про масу порушень численних законів і правил, а стару не хочуть відновлювати творці цієї нової. У результаті тисячі і тисячі моряків опинилися в безвиході. Цим “живим щитом” і намагаються прикрити свою скандальну реформу у Кабміні та його структурах дипломування, вважає позивач. Замість виконання рішення Феміди, каже він, опоненти активізували інформаційну війну.

“Вважаю, що вони тиснуть на суд, на позивача, публікуючи всякі гидоти в пабликах, що має негативні правові наслідки для них. Тиснуть на суспільство за принципом “хто голосніше кричить – за тим і правда”, доповнюючи все це тезами про нібито нелегітимний суд . У будь-якій правовій країні подібні заяви були б вбивчими для подальшої кар’єри керівника державного органу”, – упевнений Олег Пастернак.

Також він зазначив, що на тлі того, що відбувається, багато моряків готові змінити не просто прапор, а й паспорт. Адже багато країн Європи та решти світу з радістю приймуть у нові резиденти затребуваних та високооплачуваних фахівців.

Юлия Ковальчук

Recent Posts

74-річний Річард Гір з дружиною зʼявився на Каннському кінофестивалі-2024

74-річний американський актор Річард Гір відвідав Каннський кінофестиваль-2024 з дружиною Алехандрою Сільвою. Знімками 41-річна обраниця зірки "Красуні" поділилася в…

6 години ago

«Хрещений батько» ШІ вважає, що варто заборонити його військове використання

Інформатик Джеффрі Хінтон, якого називають «хрещеним батьком штучного інтелекту» за його великий внесок у розвиток…

6 години ago

Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової…

7 години ago

Робити і не афішувати: екс-голова Пентагону про введення іноземних військ в Україну

В даний час не варто виключати можливість введення військ НАТО до України, але не треба це афішувати.…

7 години ago

Підводні кабелі вразливі до шпигунства з боку китайських ремонтних кораблів, – WSJ

Підводні кабелі, які передають інтернет-трафік через Тихий океан, можуть бути вразливі для втручання з боку китайських ремонтних…

7 години ago

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

7 години ago