Економіка

Верховна Рада підтримала законопроєкт про достроковий вихід на пенсію матерям тяжкохворих дітей

Матерям тяжкохворих дітей пропонується дозволити виходити на пенсію у 50 років, за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

Верховна Рада недавно підтримала в першому читанні законопроєкт №4668, який містить чергові зміни в порядку пенсійного забезпечення. Про це інформує Експерт з посиланням на Апостроф.

Одна з інновацій документа стосується права на достроковий вихід на пенсію батьків, діти яких тяжко хворіють, але їм не встановлена інвалідність (законопроєкт визначає, що тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність, це дитина, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги).

Матерям таких тяжкохворих дітей пропонується дозволити виходити на пенсію у 50 років, за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу. За вибором матері або у разі її відсутності, право на достроковий вихід на пенсію може бути надане батькові дитини. Правда, у нього з’явиться право на пенсію лише після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.

За розрахунками Міністерства соціальної політики, надання права на достроковий вихід на пенсію батькам тяжкохворих дітей без встановленої інвалідності обійдеться бюджету не надто дорого – близько 30 тисяч гривень на рік. Адже таких людей відносно небагато. Проте приєднання їх до батьків дітей, які мають документально оформлену інвалідність, є безумовно актом соціальної справедливості.

Під час ухвалення даного законопроєкту у першому читанні, депутати проявили неабияку одностайність. Він отримав 317 голосів. Тож практично немає сумнівів, що він незабаром буде прийнятий в цілому і набуде чинності вже з 1 січня наступного року, як це і заплановано його авторами.

Також, згідно із законопроєктом, достроково можна вийти на пенсію при таких умовах:

  • Людину звільнили з ініціативи роботодавця через зміни в організації виробництва, зокрема через ліквідацію, реорганізацію, банкрутство, перепрофілювання підприємства, скорочення штату працівників, а також через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я.
  • Якщо їй залишилося до пенсії менше 1,5 року.
  • Людина має необхідний для призначення пенсії страховий стаж не менше 28 років (у 2022 році – потрібно буде не менше 29).
  • Зареєстрований в службі зайнятості, де йому не знайшли підходящу роботу.
Ольга Степанова

Recent Posts

Вже 72 роки лікує людей: 96-річний лікар з Австралії назвав причини свого довголіття

В Австралії вирішив піти на пенсію один із найстаріших досі практикуючих лікарів країни – 96-річний Джон Вайзман.…

7 години ago

Чи може паспорт громадянина світу стати альтернативою для українських чоловіків за кордоном

Українські чоловіки за кордоном після відмови у консульських послугах почали шукати альтернативу документам своєї країни.…

7 години ago

Ухилянти можуть уникнути штрафів від ТЦК: юрист вказав на дуже важливий нюанс

Новий закон про мобілізацію в Україні передбачає, що чоловікам військового віку потрібно протягом 60 днів уточнити свої…

7 години ago

У Франції стає більше «наддовгожителів»: дослідники пояснили феномен

У Франції проживає все більше людей віком від ста років, і з'явилася нова вікова група…

8 години ago

Бреду Пітту варто хвилюватися: Дженніфер Еністон планує випустити мемуари

Голлівудські зірки були одружені п'ять років і розлучилися на позитивній ноті. Принаймні так здавалося тому,…

8 години ago

Ефективно та недорого: Україна перетворила спортивний літак на ударний безпілотник

Україна знайшла спосіб завдавати чуттєвих ударів по важливих об'єктах російських терористів у глибині Росії. Для цього…

8 години ago