Економіка

Проблему чистоти атмосферного повітря вирішуватимуть на Черкащині

Черкаська обласна рада затвердила Програму з охорони атмосферного повітря на 2021-2025 рр.. Сьогодні оцінка стану довкілля в області свідчить, що для нього є характерним високий рівень забруднення повітря, а відсутність єдиної регіональної системи моніторингу ситуації не дозволяє отримувати коректні дані. Тому, згідно з Програмою, першими мають бути встановлені три автоматизовані пости спостережень – в Умані, Золотоноші та с. Курилівка.

Про це повідомляє Експерт з посиланням на прес-службу Черкаської ОДА.

“Проблема зі станом довкілля є актуальною для всієї України. Зокрема, в питанні показників атмосферного повітря. Ми, на Черкащині, реагуємо на ці виклики, розробили комплексні заходи й починаємо реалізацію проєктів у цьому напрямку. Адже питання моніторингу показників атмосферного повітря за європейськими стандартами має першочергове значення для нашого регіону, отже не дивно, що наша Програма отримала майже одностайну підтримку обласного депутатського корпусу,  – прокоментував рішення облради голова Черкаської ОДА Олександр Скічко. – Реалізація програми держмоніторингу дозволить досягти якісних зрушень в сфері екологічної безпеки в регіоні, є дуже важливою для агропланування та поліпшення здоров’я мешканців регіону. Враховуючи близькість розташування Черкащини до столиці, впевнений, що це позитивно вплине і на здоров’я киян. Ми сподіваємося на підтримку Програми в центральних органах влади, що дасть можливість здійснити заплановане”.

Досягнення задовільного стану атмосферного повітря, обмеження шкідливого впливу забруднюючих речовин на довкілля та здоров’я людини не можливе без даних моніторингових спостережень, які відповідали б європейським стандартам. Викиди забруднюючих речовин по зоні «Черкаська» у 2020 р. становили 32,5 тис. т (63% від загального обсягу викидів по регіону). Враховуючи ці фактори, Черкаська ОДА прийняла «Програму державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки для зони «Черкаська», яка дозволить вперше в області впровадити автоматизовану систему спостережень за станом атмосферного повітря. Це сприятиме доступу населення до інформації про якість повітря та дозволить обласній владі приймати рішення щодо попередження чи зменшення шкідливого впливу на здоров’я людей та довкілля.

Попередньо документ одержав позитивний висновок утвореної ОДА комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря, Міжвідомчої комісії з питань здійснення моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря при Міндовкілля України, а також Громадській раді при Черкаській ОДА.

Програму буде реалізовано в два етапи. На першому етапі передбачено придбання та встановлення на території зони «Черкаська» 3-х автоматизованих постів спостережень за станом атмосферного повітря – в м.Умань, в м.Золотоноша та адмінмежах с.Курилівка Черкаського (Канівського) району. Фінансування першого етапу програми складе 32,7 млн. грн. (джерела: держбюджет – 25,7 млн. грн. та  місцеві бюджети – 7,3 млн. грн.

На другому етапі, буде придбано та встановлено 12 автоматизованих постів спостереження за якістю атмосферного повітря в містах Сміла, Звенигородка, Канів, Корсунь-Шевченківський, Городище, Кам’янка, смт Маньківка та Чорнобай та в селах Черкаського району – Червона Слобода, Руська Поляна, Хутори. Крім того, заплановано придбання пересувної лабораторії контролю якості атмосферного повітря.

Загальний обсяг фінансування запланованих Програмою заходів складає 127,7 млн. грн.  – 120,4 млн. грн. буде покрито за рахунок державного бюджету та 7,3 млн. грн. за рахунок місцевих бюджетів. Нагадаємо, що розгалуження системи спостережних пунктів за забрудненням довкілля та оснащення їх сучасними приладами контролю передбачено Стратегією розвитку Черкаської області на період 2021-2027 рр.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, чи вручатимуть повістки в рекрутингових центрах

Міноборони України запускає мережу центрів рекрутингу, де охочі зможуть дізнатися про вакансії в армії, обрати відповідну спеціальність…

7 хв. ago

Удар по Росії: США можуть ввести заборону на постачання російського збагаченого урану

Американська влада розглядає можливість заборони на постачання російського збагаченого урану, повідомляє haggin.az з посиланням на…

11 хв. ago

Магнітні бурі у травні: названо найнебезпечніші дати

У перших числах травня 2024 року на Землі продовжиться магнітна буря. Вона почалася ще наприкінці квітня.…

15 хв. ago

Маск оскандалився черговою заявою про війну в Україні

Американський мільярдер та бізнесмен Ілон Маск вважає, що кінець війни на користь Російської Федерації та втрату Україною…

22 хв. ago

В Україні відтепер пенсії будуть нараховувати по-новому

Українці, які певний час працювали за кордоном, зможуть зараховувати відповідний час до загального страхового стажу, необхідного…

22 хв. ago

Країни Балтії підтримують запрошення України до НАТО

Балтійські країни підтримують запрошення України то НАТО, а Росія не має права вето на розширення…

30 хв. ago