Економіка

У Мінсоцполітики розповіли про основні ризики введення накопичувальної пенсії

Лазебна назвала ризики введення обов’язкової накопичувальної пенсії.

Глава Мінсоцполітики Марина Лазебна назвала основні ризики запровадження в Україні обов’язкової накопичувальної пенсійної системи. Вона також розповіла, як їх знизити. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв’ю Лазебній “Українським новинам“, інформує Експерт.

Міністр зазначила, що в Україні довгий час був відсутній інституційний регулятор, який би мав ресурси і кадри для регулювання сфери пенсійних накопичень.

“Тому, незважаючи на потужне законодавство, окремі недобросовісні гравці його не дотримувалися, не виконували правила і регулятор ніяк це не відстежував і не реагував”, – сказала вона.

За її словами, для деяких учасників ринку були зроблені винятки і певні фонди мали право не дотримуватися пред’являються до них вимоги. “Саме з накопиченнями людей в таких фондах виникали проблеми: це, наприклад, фонд НБУ за часів Януковича і фонди банку “Аркада”, – уточнила Лазебна.

“Тому нам потрібен сильний і професійний регулятор. Якщо хоча б одного з цих двох компонентів не буде – це ризики. Для того щоб система працювала надійно, держава повинна забезпечити контроль над тим, щоб всі передбачені законодавством механізми захисту працювали на практиці”, – підкреслила міністр.

Лазебна додала, що в цьому напрямку вже ведеться робота. Зокрема, є законодавчі ініціативи щодо посилення можливостей Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) і перші обнадійливі кроки нового складу НКЦПФР щодо посилення контролю на ринку навіть у рамках поточних повноважень.

Другим завданням вона назвала розширення надійних інвестиційних інструментів, за якими пенсійні накопичення дійсно будуть спрямовані в економіку, в зростання внутрішнього валового продукту, створення нових робочих місць з урахуванням ключових економічних реформ і пріоритетних напрямків розвитку економіки.

“До того ж зростання обсягу внутрішніх довгострокових інвестиційних ресурсів, якими є пенсійні накопичення, стимулюватиме пропозицію таких інструментів. Тому це взаємопов’язаний поступовий процес”, – уточнила Лазебна.

За її словами, в цьому напрямку потрібна спільна робота економічного блоку уряду і фінансових регуляторів. Крім того, тут важливим кроком є меморандум, підписаний нещодавно Кабінетом Міністрів з міжнародними партнерами з розвитку інфраструктури фондового ринку.

Третім завданням, за словами Лазебної, є вироблення додаткового захисту інвестованих пенсійних активів від неповернення при ліквідації емітентів цінних паперів і банків, а також у разі визнання їх неплатоспроможними.

“Це істотно поліпшило б захист пенсійних накопичень”, – підкреслила вона, додавши, що в цьому напрямку важлива спільна робота Мін’юсту з фінансовими регуляторами.

“Якщо буде прийнятий закон про обов’язкову накопичувальну пенсійну систему, нам потрібно не менше 1,5 років, щоб все підготувати до старту накопичувальної пенсійної системи, тому що ніхто нам не пробачить помилки”, – резюмувала міністр.

Ольга Степанова

Recent Posts

Розкішний будинок Меттью Перрі, який актор придбав за 4 місяці до смерті, виставили на продаж

Зірка легендарного телесеріалу "Друзі" Меттью Перрі придбав за чотири місяці до своєї смерті у жовтні 2023 року…

6 години ago

Асортимент дивує: цінні речі забуті в аеропорту продають на аукціоні

Загублені речі з аеропорту Сіднея (Австралія) підуть з молотка на щорічному благодійному аукціоні. Одним із…

6 години ago

Природа вирішила стерти Росію: після пекельних потопів країну накрило сніговими бурями

У свято Світлого Великодня Росію засипає травневим снігопадом. За словами народних синоптиків, частота снігових зарядів…

6 години ago

Мода на футболки “Доброго вечора…” минула: в Україні почали купувати одяг та атрибутику для ухилянтів

В Україні почала набувати ще більшого поширення нова так звана тематика “ухилянства”, яку намагаються іронізувати, а…

6 години ago

Безбожний сатана і вбивця: відверта промова румунського священика про злочини Кремля

Румунський священник під час святкової літургії на Великдень назвав Володимира Путіна безбожним сатаною. Відеоролик у своєму Telegram оприлюднив журналіст…

6 години ago

Нищівні повені та зсуви ґрунту в Бразилії: кількість загиблих зросла до 60 людей

Кількість загиблих унаслідок зсуву ґрунту й повеней у бразильському штаті Ріу-Гранті-ду-Сул зросла до 66 осіб.…

6 години ago