Мода на футболки “Доброго вечора…” минула: в Україні почали купувати одяг та атрибутику для ухилянтів

В Україні почала набувати ще більшого поширення нова так звана тематика “ухилянства”, яку намагаються іронізувати, а свій початок бере вона з російської пропаганди. У магазинах почали продавати мерч “у – ухилянт”. На полицях онлайн-маркетів можна знайти футболки з відповідними написами, наліпки на авто, посуд тощо.

Про це стало відомо з відповідних оголошень в інтернеті, а також розповідають користувачі соцмереж. Водночас знаходяться люди, які подібний товар купують, а одяг вдягають, виходячи на вулицю. 

Так, у мережі з’явився товар у вигляді знаку “У” в червоному трикутнику на автівки, що в цьому випадку означає “ухилянт”. “Креативники” використовують різні шрифти, наносячи напис на чашки, футболки та наліпки на автомобілі – зокрема, на номерні знаки.

Ба більше, до слова “ухилянт” ще додають жаргонне “чіназес”. Воно означає “відпочинок” і “задоволення”.

Подекуди такий мерч навіть користується попитом. Зокрема, у київському метро цього тижня помітили чоловіка саме в такій футболці із написом “ухилянт”. Фотографію з таким показав у соцмережі X (Twitter) офіцер ЗСУ Андрій Ткачук, назвавши відповідний прошарок суспільства “позорищем”. 


Водночас військовий, який підписаний в X “Позивний Генріх”, заявив, що проблема навіть не в тому, що людина, яка вдягнула це, є ухилянтом та пишається цим. За його словами, чоловіків в таких футболках можуть побачити ветерани або військові, які повертатимуться додому, тому буде “невесело”. Крім того, коментатори зазначають, що українське суспільство доволі швидко перейшло від мерчу “Вірю в в ЗСУ”, “Я українець”, “Пес Патрон”, “Чорнобаївка”, “Доброго вечора, ми з України” до “ухилянтів”.

Попри те, що тему “ухилянт” активно розповсюджувала в українському інформаційному полі російська пропаганда, вона активно використовує це і зараз, звертаючи увагу на “результати”. Зокрема, пропагандисти пропонують використовувати моду на “ухилянство” у дискусіях з українцями.

Ціни на таку атрибутику подекуди відрізняються. Чашки коштують у середньорму від 180 до 300 гривень, футболки – від 400 до 600 грн, наліпка на вікно автомобіля – 150 грн, а сувенірні номери – у межах 699 грн. Втім, маркетплейси в Україні швидко видаляють подібні “у хилянтські” товари.

Ухилянти в Україні

Відомо, що від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну правоохоронні органи розслідують майже 11,3 тисячі кримінальних проваджень в області мобілізації. Усі вони пов’язані з ухиленням від призову або порушенням військового обліку.

Загалом українці, які намагаються ухилитися від мобілізації, спробують перейти кордони України майже кожен день. Їх не зупиняють ризики загибелі; вони готові платити великі гроші за “маршрути”, які у переважній більшості виявляються брехнею. Як розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в інтерв’ю Укрінформу, щонайменше 30 людей загинуло при спробі перейти державний кордон, починаючи з лютого 2022 року.

Нагадаємо, що схвалена комітетом Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності редакція законопроєкту №10379, який передбачає посилення покарань за порушення військового обліку та ухилення від мобілізації, дозволить суттєво розширити повноваження ТЦК. Зокрема, виписувати штрафи військовозобов’язаним, після чого дійти може і до блокування рахунків з арештом майна.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антикорупціонер Шабунін привласнив авто, яке передбачалося для фронту

Відомий антикорупціонер Віталій Шабунін, якого звинувачують в ухиленні від військової служби, використовує в особистих цілях…

4 хв. ago

Найтрендовіші відтінки літа: сукню якого кольору варто додати до літнього гардероба

Стилісти підказали модницям, сукні яких кольорів будуть модними влітку 2024 року. Вони назвали кілька відтінків,…

10 хв. ago

Франція створила спецпідрозділ, який може бути корисним для України

В Естонії відбуваються військові навчання Spring Storm-2024, на яких військові із Франції перевіряють навички нового…

13 хв. ago

У Дніпрі чоловіки побили військового медика, прийнявши його за співробітника ТЦК

У Дніпрі невідомі чоловіки побили військового медика, ветерана війни, який сидів у своїй машині кольору хакі. Вони…

15 хв. ago

Стан Фіцо важкий, але стабільний: у Словаччині повідомили нові деталі про наслідки замаху

15 травня у Словаччині стався замах на прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Через кілька днів і низку проведених…

42 хв. ago

Абсолютний чемпіон: топ-3 найяскравіших нокаути у виконанні Олександра Усика (відео)

У ніч на 19 травня в Саудівській Аравії відбудеться бій українського боксера Олександра Усика і британця…

55 хв. ago