Економіка

Європа переходить до нової digital-економіки

Україна — учасниця European Year of Skills 2023.2023 рік оголошено Європейським роком навичок (European Year of Skills). Таке рішення запропонувала Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії. Мета — наголосити на важливості постійного вдосконалення нових навичок та вмінь, оскільки це забезпечує підтримку інновацій та сталий розвиток. Крім цього, безперервне навчання — це необхідний елемент переходу Європи до нової digital-економіки. Офіційний початок року відзначатимуть 9 травня під час European Skills Day Festival, інформує Мінцифра.

У день події єврокомісари та представники компаній з різних країн поділяться своїм досвідом: розкажуть, як розвивали нові навички та яким чином це допомогло їхній кар’єрі. На YouTube-каналі Єврокомісії буде пряма трансляція фестивалю, дивитися можна за посиланням.

Україна також доєдналася до країн — учасників фестивалю. Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції, розповіла про один з проєктів екосистеми Дія — Дія.Цифрова освіта, перезапуск якого відбудеться 17 травня: «Мінцифра активно працює над тим, щоб вирішити проблему цифрового розриву серед українців, допомогти людям пристосуватися до глобалізації та полюбити мікронавчання. Щоб кожен мав право на безоплатний доступ до сучасної освіти, ми перезапускаємо Дія.Цифрова освіта. Скоро на платформі, де вже навчається більше ніж 1,5 мільйона українців, з’являться нові секції з освітніми продуктами у форматі едьютейнмент про професії та інтерактивні симулятори. Під час оновлення платформи ми спираємося на європейський досвід і стандарти, а також впроваджуємо англомовну версію сайту. Підготувати громадян до навичок майбутнього — це пріоритет Мінцифри», — зазначає Валерія Іонан.

Національним координатором Європейського року навичок від України визначено Голову Національного агентства кваліфікацій Юрія Баланюка. «Трансформація робочих місць під впливом різних чинників, як-от війна, зовнішня та внутрішня міграція, діджиталізація, використання штучного інтелекту, зумовлює необхідність у вдосконаленні умінь та навичок, щоб встигати за змінами на ринку праці. Водночас ми розуміємо, що затребуваність у тих чи інших професіях у процесі післявоєнної відбудови вже сьогодні визначає потребу в підвищенні кваліфікації, здобутті часткових та тих мікрокваліфікацій, які будуть необхідними. Національне агентство кваліфікацій докладає максимум зусиль задля розвитку системи кваліфікацій, зокрема, визнання інформального та неформального навчання і переходу на професійні стандарти», — зауважив Юрій Баланюк. 

Серед цілей Єврокомісії до 2030 року — працевлаштування щонайменше 78% дорослого населення ЄС та забезпечення базовими цифровими навичками. Отримати нову роботу чи підвищити кваліфікацію легше, якщо йти в ногу із часом і розвивати компетенції, необхідні в сучасному світі. Саме тому протягом року Комісія висвітлюватиме ініціативи на підтримку просування нових навичок, проводитиме відповідні заходи та інформаційні кампанії.

European Year of Skills впроваджує Єврокомісія у співпраці з Європейським парламентом, державами — членами ЄС, соціальними партнерами, службами зайнятості, торгово-промисловими палатами, закладами освіти та компаніями. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Помічено знак, що Кейт Міддлтон одужує: що відомо про її хворобу

Одужання Кейт Міддлтон, схоже, йде за планом, оскільки вона продовжує лікування вдома у Віндзорі після того,…

4 хв. ago

Сильна спека зажене багатьох на лікарняне ліжко: вчені попередили про нову небезпеку

У міру потепління земної кулі взаємодія між кліматичними змінами і здоров'ям людини стає предметом пильної…

16 хв. ago

Білл Гейтс продає першу у світі водневу яхту за 600 мільйонів доларів

Першу у світі водневу суперяхту, пов'язану з Біллом Гейтсом, виставлено на продаж більш ніж за…

26 хв. ago

“Королева ДНР” розбурхала мережу танцями під Klavdia Petrivna (відео)

Відома проросійська блогерка з окупованого Донецька Аліна Андрієвська називає себе "Королевою ДНР" та активно веде соцмережі, де…

37 хв. ago

Є дві моделі: Арахамія розповів про економічне бронювання в Україні

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розповів про дві моделі економічного бронювання. Як передає УНІАН,…

45 хв. ago

Українці отримують нові паспорти в Чехії: яка процедура

Станом на кінець 2023 року було відомо, що за кордоном перебуває близько 9 мільйонів українців.…

57 хв. ago