Економіка

У 2021 році світові ціни на зернові зросли до максимуму за 10 років

Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО, котре дає змогу відслідковувати коливання світових цін на основні продовольчі товари, становить 125,7 пункту за підсумками 2021 року. Це на 28,1% більше проти показника 2020 року.

Про це повідомили у Продовольчій та сільськогосподарській організації Об’єднаних Націй (ФАО), передає Експерт.

За підсумками 2021 року ціна на зернові досягла максимального рівня з 2012 року та на 27,2% перевищила показник 2020 року. Зокрема ціни на кукурудзу зросли на 44,1%, на пшеницю – на 31,3%. При цьому вартість рису зменшилася на 4%.

Водночас зазначається, що у грудні 2021 року ціни на основні харчові продукти зменшились.

У грудні на тлі млявого міжнародного попиту зменшилась ціна на олію. Проте за 2021 рік  середня вартість продукту збільшилася на 65,8%, проти 2020 року.

Також наприкінці 2021 року подешевшав цукор. Вартість м’яса у грудні практично не змінилась, водночас за підсумками року ціна була вищою на 12,7% у порівнянні з 2020 роком.

Вартість вершкового масла та молока у грудні підвищилася на скорочення обсягів виробництва. Загалом за підсумками 2021 року середнє значення індексу цін на молочну продукцію виявилося на 16,9% вище за рівень 2020 року.

“У звичайних умовах високі ціни призводять до збільшення обсягів виробництва, проте зростання цін на ресурси, глобальна пандемія, і все більш непередбачувані погодні умови практично не залишають сподівання на стабілізацію ситуації на ринку у 2022 році”, – зауважив старший економіст ФАО Абдулреза Аббассян.

Довідка. Індекс продовольчих цін ФАО (FFPI) є показником щомісячної зміни міжнародних цін на кошик продовольчих товарів. Він складається із середнього значення п’яти індексів цін товарних груп, зважених за середніми частками експорту кожної з груп за 2014-2016 роки.

Ольга Степанова

Recent Posts

Неочікувані цифри: Євростат назвав середню тривалість життя у країнах ЄС

Євростат оприлюднив дані щодо середньої тривалості життя серед мешканців Європи. Результати є позитивними, адже додалося ще 0,9…

3 години ago

Що зміниться для українських чоловіків із 18 травня: десять фактів про мобілізацію

Починаючи з 18 травня набере чинності новий закон про мобілізацію. Він змінить правила реєстрації та призову військовозобов'язаних…

3 години ago

Нажились на війни: зникли мільйони, виділені на відновлення Бородянки

У постраждалій під час бойових дій Бородянці Київської області зникли приблизно 20 млн грн. Кошти…

3 години ago

Блокуватимуть рахунки і майно: ТЦК отримали право штрафувати за ухилення

Співробітники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки отримають право на штраф за неявку в ТЦК для чоловіків,…

3 години ago

Новий кандидат у президенти США: Байдену та Трампу кинули виклик

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж…

4 години ago

У Чехії пригрозили штрафами та депортацією військовозобов’язаним українцям

Декілька заяв із приводу українців у Чехії зробив уряд цієї країни. Йдеться про легітимність перебування…

4 години ago