Економіка

Укравтодор перешкоджає відновленню платоспроможності державного підприємства

Укравтодор намагається незаконним шляхом вивести майно з ДП «Київський Облдорупр» та відмовляється оплачувати борги за належно виконанні роботи.

Державне підприємство ДП «Київський Облдорупр» може залишитись без активів, які б дали змогу відновити платоспроможність та розрахуватись з кредиторами. Про це повідомляють Економічні новини.

ДП «Київський Облдорупр» уже 8 років перебуває на стадії санації та через зацікавленість окремих осіб із АТ «ДАК «Автомобільні дороги України» та Укравтодору залишається на цьому етапі банкрутства і не може покращити свій фінансовий стан.

З 2013 року (моменту відкриття провадження про банкрутство) фінансові результати ДП «Київський Облдорупр» тільки погіршувались. Станом на кінець 2020 року непокритий збиток підприємства перевищив 244 млн. грн., а сукупна кредиторська заборгованість зросла до 242 млн. грн.

Але у ДП «Київський Облдорупр» на балансі залишаються цінні активи (виробничі бази, інше нерухоме та рухоме майно), які б дали можливість розрахуватись з кредиторами. Також у користуванні ДП «Київський Облдорупр» є великі площі земельних ділянок в цінних місця Київської області.

Проте, останні декілька місяців Укравтодор та АТ «ДАК «Автомобільні дороги України» намагаються вивести з господарського відання ДП «Київський Облдорупр» найдорожчі основні засоби (виробничі бази) та залишити це підприємство без активів і лише з кредиторською заборгованістю. Зокрема, 31.12.2020 року Укравтодор видав наказ № Н-545/1001, за яким визначено перелік об’єктів, що мають бути повернуті з господарського відання ДП «Київський Облдорупр» на баланс АТ «ДАК «Автомобільні дороги України». В цьому документі визначені основні виробничі бази ДП «Київський Облдорупр», які є досить цінними активами і основою для відновлення платоспроможності підприємства. Як пишуть Економічні новини, сам по собі такий наказ є незаконним, оскільки відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з дня винесення ухвали про санацію:… припиняються повноваження органів управління боржника – юридичної особи,  повноваження органів управління передаються керуючому санацією.

Ще одним доказом того, що Укравтодор перешкоджає відновленню платоспроможності ДП «Київський Облдорупр» є те, що основним дебітором, який регулярно прострочує платежі за виконані роботи, є Служба автомобільних доріг у Київській області – структурний підрозділ Укравтодору. Найсвіжіший приклад – відмова Служби автомобільних доріг оплачувати ДП «Київський Облдорупр» виконані у 2018-2019 роках роботи з експлуатаційного утримання автомобільних доріг державного значення на загальну суму 11 млн. грн. Лише у касаційній судовій інстанції (https://reyestr.court.gov.ua/Review/95642758) команді ДП «Київський Облдорупр вдалось досягти справедливості і отримати від структурного підрозділу Укравтодору зароблені грошові кошти, які буде використано на погашення значної частини заборгованості із заробітної плати.

Ольга Степанова

Recent Posts

Справжню інавгураційну промову за Путіна сказав Лукашенко,- експерт

Інавгураційна промова Путіна складалася із замовчування, і саме цими умовчаннями була цікава.

2 хв. ago

Долар полетів вниз: новий курс в обмінниках

Курс долара в обмінних пунктах України продовжив зниження. Єдина європейська валюта також подешевшала.

7 хв. ago

Вчені нарешті пояснили, що було першим – курка чи яйце

Напевно, всі ми чули про парадоксальне запитання, мовляв, що було першим, курка чи яйце? Вчені вважають, що відповідь…

17 хв. ago

Українці почали масово ховати номери від камер автофіксації швидкості

Останнім часом на Тернопільщині патрульні поліцейські виявили кількох водіїв, які намагалися закрити номерні знаки своїх…

19 хв. ago

Литва готова відправити свої війська в Україну

Литва готова відправити своїх військових в Україну з навчальною місією

21 хв. ago

Відомого футболіста забрали в ТЦК прямо з вокзалу. Чемпіонат на грані зриву

У Закарпатській області 7 травня на вокзалі працівники місцевого ТЦК зупинили та доставили до військкомату…

28 хв. ago