Categories: Авто

Українці почали масово ховати номери від камер автофіксації швидкості

Останнім часом на Тернопільщині патрульні поліцейські виявили кількох водіїв, які намагалися закрити номерні знаки своїх автомобілів від камер автофіксації порушень правил дорожнього руху. Про це повідомила Патрульна поліція Тернопільської області.

Камери автофіксації порушень ПДР в Україні з’явилися у червні 2020 року. Вони автоматично фіксують автомобілі, які рухаються з перевищенням дозволеної швидкості. Потім водії одержують штраф.

У лютому 2022 року після початку повномасштабного вторгнення в Україну російських окупаційних військ камери автофіксації порушень правил дорожнього руху з метою безпеки відключили. Але вже у травні 2022 року, коли ситуація з безпекою в країні покращалася, ці комплекси знову почали включати. Наразі за швидкістю автомобілів на українських дорогах стежать близько 250 камер автофіксації порушень ПДР.

Номерні знаки камери розрізняють, якщо автомобілі рухаються на відстані 20-50 метрів на трьох смугах руху завширшки до 10,5 м. Поліція стверджує, що камери розрізняють навіть замасковані номерні знаки.

Українські автомобілісти ще у 2020 році одразу після того, як з’явилися камери автофіксації порушень правил дорожнього руху, почали маскувати та ховати номерні знаки. Наприклад, водії закріплюють зверху номерного знака спеціальні рамки або наклеюють спеціальну наноплівку (вона засвічує цифри на номерному знаку). Але, схоже, у 2024 році це явище вийшло на новий рівень.

Так, лише на Тернопільщині останнім часом патрульні поліцейські виявили кількох водіїв, які ховали номерні знаки своїх автомобілів. Щодо них складено адміністративні протоколи за ч. 1 ст. 121-3 КУпАП (Управління транспортним засобом із номерним знаком, який не відповідає встановленим зразкам чи вимогам або закритим іншими предметами). Штраф за цією статтею складає 1190 грн.

На даний момент камери автофіксації порушень ПДР фіксують лише один вид порушень правил дорожнього руху – перевищення дозволеної швидкості. Раніше очікувалося, що камери також фіксуватимуть проїзд на червоний сигнал світлофора та проїзд смугою руху громадського транспорту. Появу цих функцій анонсувала поліція ще у 2020 році. Але цих функцій комплекси ще не мають. Їх введення, певне, відклали до кінця війни з російськими окупантами.

Ольга Степанова

Recent Posts

74-річний Річард Гір з дружиною зʼявився на Каннському кінофестивалі-2024

74-річний американський актор Річард Гір відвідав Каннський кінофестиваль-2024 з дружиною Алехандрою Сільвою. Знімками 41-річна обраниця зірки "Красуні" поділилася в…

34 хв. ago

«Хрещений батько» ШІ вважає, що варто заборонити його військове використання

Інформатик Джеффрі Хінтон, якого називають «хрещеним батьком штучного інтелекту» за його великий внесок у розвиток…

43 хв. ago

Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової…

54 хв. ago

Робити і не афішувати: екс-голова Пентагону про введення іноземних військ в Україну

В даний час не варто виключати можливість введення військ НАТО до України, але не треба це афішувати.…

1 годину ago

Підводні кабелі вразливі до шпигунства з боку китайських ремонтних кораблів, – WSJ

Підводні кабелі, які передають інтернет-трафік через Тихий океан, можуть бути вразливі для втручання з боку китайських ремонтних…

1 годину ago

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

1 годину ago