Новини

Уряд Чехії схвалив купівлю 24 винищувачів F-35 за 5,6 млрд доларів

Чеський уряд прийняв рішення про закупівлю 24 винищувачів F-35 останнього покоління за 106 мільярдів крон (близько 5,62 мільярда доларів). Про це повідомив прем’єр-міністр Петр Фіала, називаючи це рішення стратегічним на десятиліття.Ці нові американські винищувачі замінять літаки Gripen, які Чехія орендувала до 2027 року. Перші літаки F-35A Lightning II п’ятого покоління у версії Block 4 планується отримати в чеській армії в 2029 році, а всі – до 2035 року. Витрати на ці літаки будуть покриті з бюджету Міністерства оборони.
Фіала підкреслив, що враховуючи можливості літаків та термін їхньої служби, ця закупівля є оптимальною для виконання завдань тактичної авіації чеських збройних сил на найближчі десятиліття. Він також зауважив, що F-35 приносить фундаментальний технологічний розвиток для армії, економіки та науково-технічної сфери Чехії, оскільки надає доступ до передових технологій.
Міністр оборони Яна Чернохова додала, що життєвий цикл цих літаків розрахований щонайменше до 2069 року. Загальні витрати на закупівлю та підготовку до експлуатації складуть 106 мільярдів крон, а ще 44 мільярди піде на підготовку до експлуатації. Ця сума становитиме менше 7,3% запланованих щорічних витрат на оборону.
У вартість також включено обладнання, наприклад, ракети класу “повітря-повітря” і “повітря-земля”, навчання екіпажів, навчальне обладнання та запасні частини для забезпечення життєвого циклу літаків.

Ольга Степанова

Recent Posts

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

3 години ago

Щоб домогтися свого, вони підуть на все: найхитріші знаки зодіаку

Так, іноді хитрість допомагає досягти своєї мети та уникнути купи неприємностей. Однак ці знаки зодіаку…

3 години ago

15-річна американка прочитала книгу Достоєвського і застрелила свою матір

"Ти колись бачила труп?" – такими моторошними словами 14-річна Карлі Грегг зустріла свою подругу після того,…

3 години ago

Модні шапки на осінь, зиму: що буде в тренді 2024-2025

З кожним днем стає все холодніше, зима вже близько, пора вибирати модну шапку. Дизайнери, як…

4 години ago

Повістки в Україні отримують ті, хто мають відстрочку і заброньовані: що робити

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів,…

4 години ago

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара-монстра – фото

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара. Про це пише Need To Know. Моторошну істоту помітили в…

4 години ago