Новини

Загальна мобілізація: чи можна відмовитися від повістки

Якщо людина ухиляється від військового обліку, то її можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Через вторгнення Росії, в Україні введена загальна мобілізація. Військовозобов’язаний може відмовитися від отримання повістки, але в такому випадку передбачений штраф. Детальне роз’яснення цього питання дав менеджер адвокатського об’єднання PwC Legal Артем Крикун-Труш. Про це інформує Експерт з посиланням на “Громадське”.

Який штраф буде за відмову від підписання повістки
Фахівець зазначив, що представники центру комплектування у присутності свідків можуть скласти акт відмови від отримання повістки. У цьому акті особа не зобов’язана нічого писати або ставити підпис.

Крикун-Труш зазначив, що за порушення правил військового обліку передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 850 до 1700 грн (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення), і якщо акт таки складуть, то далі справу розглядатиме керівник центру комплектування, який може стягнути штраф.

Військовозобов’язаний має право оскаржити цю постанову в місцевому суді — суди вже скасовували штрафи, якщо їх було виписано з порушенням. У суді центр комплектування буде доводити, що особа порушила правила обліку: саме за це (а не за відмову від повістки) передбачено штраф. За власне відмову покарання немає. Повідомляється, що під час вручення повістки представник центру комплектування ще не знає, порушує людина правила обліку чи ні.

“Якщо ви виїхали на нове місце проживання – ви маєте знятися з обліку та стати на новий облік протягом семи днів. Якщо ви внутрішньо переміщена особа з окупованих територій, то маєте стати на військовий облік за новим місцем проживання незалежно від того, чи знялися ви з обліку вдома: часто це просто неможливо через окупацію та бойові дії. Також ви маєте інформувати свій центр комплектування про зміни в житті: сімейний стан, роботу, навчання тощо. Якщо ви порушуєте ці правила обліку – підлягаєте адміністративній відповідальності. Але якщо ви не ВПО, а лише проїздом у певному населеному пункті, то притягнути вас до відповідальності за порушення правил військового обліку там немає підстав”, – зауважив фахівець.

Якщо людина не є внутрішньо переміщеною особою, то центру комплектування буде складно довести правопорушення: адже інформація про те, чи знялася особа з обліку, є лише у попереднього центру, а даними військкомати не обмінюються.

Яке покарання передбачається за ухилення від військового обліку
Якщо людина ухиляється від військового обліку, то її можуть притягнути до кримінальної відповідальності:
стаття 337 Кримінального кодексу України – встановлює покарання у вигляді штрафу (від 5 100 до 8 500 гривень) або виправних робіт протягом року за ухилення від військового обліку. Однак вона може бути застосована не за перше порушення обліку, а лише після попередження керівником центру комплектування, коли людина не з’явилася за повісткою для уточнення облікових даних.
стаття 336 Кримінального кодексу України – встановлює покарання від 3 до 5 років позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Йдеться про випадки, коли уточнили облікові дані, особа пройшла медкомісію, отримала наступну повістку — про призов на службу, але у визначений час не прийшла до центру комплектування.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Магічна” дата 05.05.2024: як у цей день загадати бажання та притягнути багато грошей

Цієї неділі, 5 травня, випадає дзеркальна дата - 05.05. Цифра 5 у нумерології означає гроші.…

10 секунд ago

Законопроєкт про заборону Московської церкви з’явився на сайті Верховної Ради

Перед другим читанням оприлюднений урядовий законопроєкт №8371 щодо заборони Московської церкви в Україні. Документ з’явився сьогодні на…

12 хв. ago

​Зима посеред травня: Росію накрив сніговий “армагедон”: фото та відео

На Росію обрушився циклон з холодним повітрям, що спричинило різке зниження температури та рясні снігопади.…

34 хв. ago

Будьте обережні: 5 популярних фруктів, які можуть нашкодити травленню

Влітку ми можемо насолоджуватися багатьма смачними фруктами, які не тільки втамовують спрагу, а й забезпечують…

40 хв. ago

Воїн ЗСУ, який закликав розстріляти 450 нардепів, суд покарав умовно

У липні 2022 року військовослужбовець, через значні втрати з боку України, записав на телефон відео,…

53 хв. ago

Навіть без рішення суду: ТЦК будуть самостійно виписувати штрафи українцям

Законопроєкт №10379 про відповідальність за порушення правил військового обліку передбачає заочні штрафи без рішення суду на вимогу ТЦК.…

59 хв. ago