Новини

На виборах у Швейцарії перемогла права партія, яка виступала проти постачання зброї Україні

На виборах до федерального парламенту Швейцарії, які пройшли 22 жовтня, перемогу здобула права народна партія (Swiss People’s Party).Прикметно, що вона й до цього мала більшість у нижній палаті (представників) та відзначилася як противник військової допомоги Україні.
За підсумками нового голосування кількість депутатів цієї політичної сили в швейцарському парламенті збільшилася на дев’ять – їх буде 62 із усіх 200. Про це повідомляє swissinfo.
Зазначається, що виборці у Швейцарії обрали новий парламент на 2023-2027 роки. Було обрано кандидатів на 200 місць у Палаті представників і 44 (із усіх 46 місць) у Сенаті. Явка становила 46,6%.
Рекордні 5909 кандидатів балотувалися на виборах до 200-місної Палати представників цього року, із них 41% були жінки.

Основним переможцем стала права Швейцарська народна партія, яка набрала 28,6% голосів і отримала дев’ять додаткових місць. Саме ця політсила виступала під гаслами обмеження імміграції та суворого дотримання нейтралітету. Крім іншого, вона проти постачання зброї Україні та видачі дозволу іншим країнам на реекспорт – надання Україні закупленої у Швейцарії зброї.
Додамо, що на виборах у неділю також успіху досягли соціал-демократи, які отримали ще два місця (загалом 41). Центристська партія здобула одне місце (всіх 29). Радикали-ліберали навпаки втратили одного кандидата (мають 28 місць), зелені втратили п’ять (23), а ліберальні зелені – шість (10).

У 46-місному Сенаті Центристська партія та радикали-ліберали отримали найбільше місць, але оскільки в деяких кантонах жоден із кандидатів не набрав абсолютної більшості (понад 50% голосів), у листопаді відбудеться другий тур голосування.
ЗМІ зазначають, що склад уряду Швейцарії, ймовірно, не зміниться – за давньою політичною традицією, його формують чотири партії. Багато ж питань країни вирішуються на загальнонаціональних чи місцевих референдумах.

Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

6 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

19 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

35 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

35 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

47 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

59 хв. ago