Новини

Сніжні бурі, урагани та лісові пожежі: вчені попереджають про кліматичну кризу на Землі

Кліматична криза не лише стоїть на порозі, чекаючи майбутніх наслідків – ця загроза вже реально вражає наше життя та природу. Це літо свідчило про перші відчутні прояви цього кризи. Температура повітря і вод визнали рекордними, а великі лісові пожежі охопили кілька континентів.Як повідомляє Live Science, вчені передбачають, що 2023 рік може стати одним із найспекотніших в історії спостережень за кліматом. Хоча людство несе основну відповідальність за зміну клімату нашої планети, природа теж вносить свій внесок. Наприклад, в Тихому океані відбувається явище Ель-Ніньо, яке, на думку вчених, ще не досягло свого піка.

Останній потужний Ель-Ніньо відзначався у 2016 році, але поточне явище може суттєво вплинути на кліматичну систему Землі. Метеорологи передбачають, що Ель-Ніньо досягне своєї максимальної сили, ймовірно, взимку. Це може призвести до снігових зим у Скелястих горах, штормів та значних опадів на півдні, а також до посушливих умов на північному заході.

За словами вчених атмосфериків з Університету Вашингтона, зазвичай найвищі температури поверхні моря спостерігаються в західній частині Тихого океану та Індійському океані у звичайні роки. Однак це змінюється, коли Ель-Ніньо активізується в Тихому океані та впливає на погоду по всьому світу.

Прогноз щодо розвитку сильного Ель-Ніньо визначається типом використовуваної прогностичної моделі. Весною минулого року деякі динамічні моделі передбачали сильний розвиток Ель-Ніньо. Однак статистичні моделі, базуючись на історичних даних, були менш точними. Навіть найсвіжіші динамічні моделі передбачали сильніший вплив Ель-Ніньо, ніж статистичні.

Вчені відзначають, що індекс Ель-Ніньо, який визначається за температурою поверхні моря, свідчить про сильне явище, але індекси, що враховують атмосферні дані, показують інші результати. Їхні дослідження дають підставу вважати, що Ель-Ніньо досягне піка вже цієї зими й великою мірою вплине на клімат у різних частинах світу.

Зазначається, що Ель-Ніньо, хоч і є сезонним явищем, пов’язаним з океаном і атмосферою, але може мати глобальний вплив на клімат нашої планети.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

24 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

26 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

27 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

38 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

40 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

41 хв. ago