Новини суспільства

Пенсійні виплати: як діяти пенсіонерам, які виїхали за кордон

У деяких пенсіонерів виникли проблеми з отриманням виплат.В Україні багато пенсіонерів не може зняти свої виплати. Все тому, що одні опинилися в окупації чи зоні активних бойових дій, а інші – виїхали за кордон. Усі пенсіонери отримають свої пенсії, але є певні нюанси, інформує Експерт.

Скільки може зберігатися невиплачена пенсія, повідомила начальниця головного управління Пенсійного фонду України у Луганській області Ольга Шарунова сайту “Social”.

Як зняти невиплачену пенсію
Зокрема, згідно із законом можливе призупинення пенсійних виплат у разі, якщо пенсіонер не отримує грошей протягом пів року. Однак це можливе лише за рішенням Пенсійного фонду, в більшості випадків українцям продовжать нараховувати виплати, однак через пів року зміниться процедура отримання коштів.

Спеціалісти кажуть, що протягом перших пів року, коли українець не отримує пенсію, може отримати повний розмір виплати, але потрібно звернутись із заявою. “Навіть якщо мине більше як рік, але не більше 3-х років, протягом яких пенсіонер не зміг отримати пенсію, він все одно може звернутися до органів Фонду за своїми грошима. Єдине, дещо змінюється процедура: спочатку громадянин отримає заборгованість за рік, а потім залишкові кошти повертатимуться щомісяця з виплатою поточної пенсії”, – йдеться у повідомленні.

Також це правило поширюється і на українців, які виїхали за кордон. Коли вони повернуться до України, то їм потрібно буде звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду. Варто зазначити, що українці можуть піти на пенсію достроково. Це може відбутися за півтора року до досягнення пенсійного віку та за наявності повного страхового стажу, у разі розірвання трудового контракту у зв’язку зі скороченням штату або ліквідацією компанії.

Окрім того, для цього потрібно стати на облік Держслужби зайнятості. Якщо українцю не знайдуть роботу або працівник не відповідатиме займаній посаді за станом здоров’я, тоді на пенсію можна вийти раніше.

Ольга Степанова

Recent Posts

Улюблені джинси більше не в моді: три головні антитренди літа 2024

У 2024 році мода представила свіжі тренди, відтіснивши на задній план речі, які ще недавно…

6 хв. ago

Шалені черги біля ТЦК Києва: в Міноборони озвучили альтернативу тривалим очікуванням

У Києві спостерігаються величезні черги вже біля трьох районних ТЦК та СП. Скупчення чоловіків у кількості 50…

18 хв. ago

«Газпром» зафіксував мільярдні збитки за 2023 рік

Через наслідки повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російська енергетична компанія «Газпром» минулого року вперше майже…

26 хв. ago

Російські війська просунулися біля Очеретиного та в Котлярівці, – DeepState (карта)

Російські окупаційні війська просунулися в районі Очеретиного та в Котлярівці. Про це DeepState повідомив у Telegram. Фото: DeepStateMAP Подробиці…

38 хв. ago

Німецькі залізничники планують масштабний страйк під час Євро-2024

У Німеччині може початися страйк залізничників під час чемпіонату Європи з футболу. Про це повідомляє Bild. За…

45 хв. ago

Вибори президента США: Байден менше приділятиме уваги Україні через виборців

Президент Джо Байден менше говоритиме про Україну, щоб задобрити електорат перед прийдешніми виборами у США. Про…

58 хв. ago