Новини суспільства

В Україні хочуть легалізувати вогнепальну зброю: що відомо

Стало відомо, як війна змінила настрої українців щодо легалізації вогнепальної зброї.В умовах війни більш ніж вдвічі зросла кількість людей, які підтримують легалізацію вогнепальної зброї в Україні, йдеться в дослідженні групи «Рейтинг». Третина з тих, хто не хотів мати зброю до війни змінили думку на протилежну, а майже половина з них хоче, щоби зброю мали члени родини, інформує Експерт.

Цю ініціативу підтримують 58% респондентів, серед «прихильників» – мешканці центру України, молодь та, переважно, чоловіки. Натомість 39% не підтримують ініціативу. Серед видів зброї надають перевагу пістолетам (57%) і автоматам (48%). Рушницю хотіли би мати 18% респондентів.

45% опитаних вважають, що можливість вільно купити вогнепальну зброю збільшить особисту свободу громадян, а навпаки вважають 40%. Водночас 58% людей, що взяли участь в опитуванні, побоюються, що це призведе до збільшення злочинності. У опитуванні взяли участь 1000 українців віком від 18 років.

Нагадаємо, ще 23 лютого Верховна Рада України у першому читанні підтримала законопроєкт №5708 про право на цивільну вогнепальну зброю. За відповідне рішення проголосували 274 нардепи. Згідно сьомої статті законопроєкту, громадяни матимуть право володіти вогнепальною зброєю та бойовими припасами до неї, що належать фізичним та юридичним особам, окрім: гладкоствольної короткоствольної вогнепальної зброї, призначеної для стрільби патронами; револьверів; нарізної зброї калібром більше 12,7 мм, якщо швидкість польоту його кулі перевищує 700 м/с; довгоствольної гладкоствольної вогнепальної зброї калібром більше 27 міліметрів; бойових припасів бронебійного, вибухового чи запального, а також снарядів для подібних бойових припасів; накладних нарізних стволів до гладкоствольної вогнепальної зброї; бойових припасів, спеціально сконструйованих для посилення пробивної та вражаючої дії.
Ольга Степанова

Recent Posts

Польща пояснила, які біженці з України не отримають допомогу

Влада Польщі має намір підтримувати матеріально лише тих українців, які зможуть довести своє постійне перебування…

6 хв. ago

Бавовна в Росії: дві області залишилися без світла. Відео

У четвер, 2 травня вночі, БПЛА атакували Курську, Орловську, Смоленську та Краснодарську області РФ.

7 хв. ago

Сьогодні Чистий четвер: історія, традиції, що можна і не можна робити

Чистий четвер — один із найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем. В останній тиждень Великого…

14 хв. ago

Не хочуть йди на війну: в Україні мобілізувались лише 4180 держслужбовців

В Україні станом на 1 квітня налічувалось 159 333 діючих державних службовців. З них 39 637…

16 хв. ago

Стало відомо, які нові авто найчастіше купують в Україні

У квітні 2024 року в Україні зареєстрували понад 5,7 тисяч нових легкових авто.

16 хв. ago

Російські губернатори поскаржилися на атаку дронів: у містах зникло світло

У РФ заявили про атаку безпілотників та пошкодження обʼєктів інфраструктури у двох областях. Про атаку…

19 хв. ago