Новини

Світова економіка продемонструвала стійкість перед COVID-19 і війною в Україні – МВФ

Крісталіна Георгієва розповіла, що світова економіка продемонструвала стійкість перед обличчям COVID, війни та високих ставок.Глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва повідомила, що глобальна економіка продемонструвала «надзвичайну стійкість», але все ще має глибокі шрами від пандемії коронавірусу, війни в Україні та зростання процентних ставок, інформує Associated Press.

«Хоча відновлення після потрясінь останніх кількох років триває, воно відбувається повільно та нерівномірно», — сказала директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва. Глобальне економічне зростання, швидше за все, залишатиметься значно нижчим середнього показника в 3,8% за останні два десятиліття, а з 2020 року світ втратив 3,7 трлн доларів економічного виробництва через послідовні шоки, сказала Георгієва.

Сполучені Штати, за її словами, «є єдиною великою економікою, де виробництво повернулося до рівня до пандемії. Решта світу все ще не відповідає тенденціям». Найбідніші країни страждають найбільше, тому що вони мають обмежені можливості «зміцнювати свою економіку та підтримувати найбільш уразливих», — сказала вона. Глобальне зростання обтяжує невтішне відновлення Китаю, незважаючи на скасування наприкінці минулого року драконівської політики нульового поширення COVID-19, яка минулого року підірвала торгівлю в країні.

Георгієва зазначила, що світова економіка виявилася несподівано стійкою перед обличчям високих процентних ставок, встановлених Федеральною резервною системою США та іншими центральними банками для боротьби з інфляцією, яка різко зросла за останні два роки. За її словами, зростає ймовірність того, що глобальна економіка зможе здійснити «м’яку посадку» — уникнути рецесії, навіть знизивши інфляційний тиск.

«Боротьба з інфляцією є пріоритетом номер один», — сказала вона, закликаючи центральні банки тримати процентні ставки «довше високими». «Важливо уникнути передчасного пом’якшення політики, враховуючи ризик відновлення інфляції», – сказала Крісталіна Георгієва.

Ольга Степанова

Recent Posts

Майже всю Україну скують морози: чи буде ще тепло

На 19 жовтня синоптики прогнозують похолодання, яке торкнеться майже всієї України. Укргідрометцентр попереджає про заморозки…

16 хв. ago

Тепер картку не поповнити: за будь-яке надходження здеруть податок

Схоже, що прості фінансові операції для українців стають усе складнішими. Після серії обмежень на перекази…

23 хв. ago

Масштабний блекаут на Кубі: мільйони залишилися без електрики

На Кубі знову темрява. Через масштабний блекаут, спричинений виходом з ладу однієї з найбільших електростанцій…

39 хв. ago

У Китаї «міста-примари» з особняками для багатіїв перетворилися на пасовища для корів

Уявіть собі розкішні вілли, побудовані для супербагатих, але натомість наповнені... козами. Це реальність одного з…

43 хв. ago

Домашні хачапурі по-аджарськи: рецепт найсмачнішої грузинської закуски

Грузинська кухня вже давно підкорила смакові рецептори гурманів по всьому світу, а хачапурі по-аджарськи, з…

58 хв. ago

Дрони з ШІ, виготовлення яких коштувало США $1200, українці роблять у 20 разів дешевше, – FT

Україна, яка сьогодні стоїть на передовій боротьби за свободу, вміє не тільки захищатися, а й…

1 годину ago