Новини

Як зменшити шкідливий вплив тривалого сидіння на здоров’я: поради лікарів

Сидіти нерухомо кілька годин без перерви під час роботи, наприклад, за комп’ютером, шкідливо для здоров’я. Тому лікарі рекомендують більше займатися спортом. Але яка найменша кількість фізичної активності необхідна, щоб протистояти ризику для здоров’я, пов’язаному з цілоденним сидінням в офісі? У вчених є на це відповідь.Лікарі давно рекомендують більше фізичної активності, особливо тим, хто весь день проводить на роботі, сидячи перед комп’ютером. Постійне тривале сидіння негативно позначається на нашому здоров’ї. Цією проблемою зайнялися вчені з Колумбійського університету. Їхні дослідження показали, що лише п’ять хвилин ходьби кожні півгодини під час тривалого сидіння можуть нівелювати деякі з найбільш згубних наслідків.

Сидяча робота має різні негативні наслідки для нашого здоров’я. Таким чином ми можемо заразитися численними хронічними захворюваннями, серед яких слід назвати діабет, хвороби серця і навіть рак. Такий вид роботи також впливає на ймовірність розвитку деменції. Зазвичай це наражає нас на ризик передчасної смерті.
Дослідники вирішили перевірити вплив на наше самопочуття нерухомості (за винятком використання клавіатури чи миші) протягом періоду часу, що відповідає типовому робочому дню. Для цього 11 людей середнього віку попросили посидіти у своїй лабораторії протягом 8 годин.
У перший день ці люди провели так цілих 8 годин, лише з короткими перервами на відвідування туалету. Проте в наступні дні дослідники почали перевіряти різні можливі стратегії, які мали змінити цю несприятливу для нас ситуацію з точки зору здоров’я. Наприклад, одного дня учасники експерименту ходили по хвилині кожні півгодини, а іншого – по 5 хвилин щогодини. Метою таких випробувань було знайти найменшу можливу дозу такої прогулянки, яка могла б компенсувати несприятливий вплив на наше тіло кількагодинного сидіння.
Навіть короткі прогулянки під час роботи корисні для нашого здоров’я
Під час дослідження учасникам вимірювали тиск і рівень цукру в крові. Порівнюючи вплив різних випробуваних стратегій, було зроблено висновок, що найкориснішою для здоров’я є ходьба протягом 5 хвилин кожні півгодини. Особливо це було помітно в контексті рівня цукру в крові. Наприклад, ви можете зменшити стрибки цукру після їжі на цілих 60 відсотків. Сприятливий ефект також спостерігався щодо артеріального тиску. Але варто зазначити, що більш короткі прогулянки також позитивно впливають на наш організм.
Це стосується не тільки нашого фізичного стану, а й психічного. Під час дослідження його учасникам дали для заповнення анкети, в яких вони повинні були описати своє самопочуття з цього приводу. Виявилося, що в порівнянні з ситуацією, в якій вони повинні були тільки сидіти весь імітований робочий день, коли вони ввели туди ходьбу, вони відчували меншу втому і їхній настрій був кращим. А для цього достатньо було навіть однієї невеликої прогулянки протягом години.
Однак слід підкреслити, що описані вище стратегії можуть працювати лише у випадку, наприклад, офісних працівників. Набагато більшим завданням для вчених стане розробка відповідного підходу для людей, які не можуть дозволити собі регулярні прогулянки під час роботи. Хорошим прикладом тут є, наприклад, водії вантажівок і автобусів.
 

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

19 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

19 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

19 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

20 години ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

20 години ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

20 години ago