Новини

Київ вибрав тактику вимотування російської армії

Українська влада, регулярно кажучи про наступ на Херсон, що планується, і атакуючи російську військову інфраструктуру в районі міста, ймовірно, хочуть стягнути на південь України російські війська і виснажити їх.Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на військових аналітиків, інформує Експерт.

Видання зазначає, що Київ не лише готується до контрнаступу, а й «незвичайно відкрито» говорить про свої плани. При цьому насправді російська армія за останній місяць досягла лише мінімальних тактичних успіхів ціною суттєвих втрат.

Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк каже, що українська армія поки не вступатиме у прямі зіткнення з російською та продовжить атаки по інфраструктурі. Він порівняв тактику у Херсоні з тим, що українські військові робили на Київщині в перший місяць війни: атакували лінії постачання, влаштовували засідки та завдавали ударів по техніці.

Експерти припускають, що, говорячи про свої плани, українська влада хоче змусити Росію стягнути більше російських військ у Херсон для потенційного наступу. «Якби українці просто хотіли витіснити росіян із Херсона, вони б не транслювали те, що вони роблять. Схоже, що українці заманюють росіян і вони клюють», — вважає Джон Нагл, військовий аналітик та підполковник армії США у відставці.

Ще однією метою Києва може бути зміцнення західної підтримки. “Навіть невелика перемога може допомогти активізувати західну підтримку”, – зазначив професор досліджень національної безпеки у Військовому коледжі армії США Джоел Хіллісон.

Генерал-майор армії США у відставці Роберт Скейлз зазначає, що якщо українцям вдасться спіймати в пастку кілька підрозділів, це буде «кошмарним» сценарієм для Росії.

Для успішного наступу Київ має ще більше підірвати логістику російської армії, зазначають українські командири. При цьому останніми тижнями вже були серйозно пошкоджені переправи через Дніпро та Інгулець, через що російській армії доводиться використовувати для постачання човна, тимчасові мости та довші маршрути.

Для російської армії правильним рішенням у такій ситуації було б перерозподілитися на березі Дніпра та зміцнитись там, зазначає Нагл. «Натомість вони впираються у безглузде рішення зміцнювати Херсон», — додав він.

Минулого тижня у Києві повідомили, що Росія збільшила чисельність угруповання на півдні України до 25 тисяч військових. В офісі президента України припустили, що Росія може спробувати оточити Миколаїв.

Ольга Степанова

Recent Posts

Литва готова відправити військових в Україну: названа конкретна задача

Влада Литви готова відправити своїх солдатів в Україну. В уряді країни очікують, поки офіційний Київ…

8 хв. ago

Кому не треба йти до ТЦК за новим законом про мобілізацію

За новим законом про мобілізацію, всі чоловіки віком від 18 до 60 років повинні прийти…

16 хв. ago

В аеропорту під воду пішли літаки, злітні смуги та будівля аеровокзалу: що сталося

Міжнародний аеропорт у місті Порту-Алегрі (Бразилія) накрила повінь, яка стала наймасштабнішою в країні з 1941 року.…

27 хв. ago

Скандал із «Кварталом 95». Військовий запропонував гумористам поставити три номери

Ветеран АТО і учасник бойових дій на Донбасі Антон Колумбет відреагував на черговий скандал, у який…

35 хв. ago

Топ-5 варіантів трендових сарафанів на літо: такі мають бути у кожної модниці

Незабаром настане літо — час легких повітряних суконь і стильних сарафанів. Які сарафани будуть у…

48 хв. ago

Спорткар на кожен день: у Києві помітили рідкісний Porsche 2000-х (фото)

У центрі Києва сфотографували купе Porsche 911 Turbo в кузові 996. Знаменитий спорткар завжди був…

57 хв. ago