Новини

Коли потрібно переходити з літньої гуми на зимову

Всі досвідчені автомобілісти знають, що літні покришки в холодну температуру “дубіють”, через що погіршується зчеплення з дорогою та траєкторія їзди стає непередбачуваною. Ось чому сезонна заміна шин – традиційна та обов’язкова процедура для українських автомобілістів.Зимова гума на колеса ТЗ має бути встановлена ​​в обов’язковому порядку з 1 грудня до 28 лютого. Глибина профілю має бути не менше 3 мм. Шиповані шини використовуються в період з 1 листопада по 31 березня зі швидкісними обмеженнями до 100 км/год на автобанах і до 80 км/год, якщо це дорога іншого значення.

І хоч “Правилами дорожнього руху” в Україні не регламентовано, коли міняти сезонні шини в автомобілях, але багато фахівців стверджують, що зимову гуму необхідно встановлювати, коли середньодобова температура приблизно дорівнює +7 градусам.

Однак важливо враховувати індивідуальні умови експлуатації кожної машини та регіональні особливості.

Так, якщо автомобіліст регулярно їздить на машині рано-вранці, пізно ввечері і вночі, то “перевзуватися” потрібно раніше. Наприкінці вересня – на початку жовтня вдень температура підвищується до 20–25 °C, але вночі може опускатися до 0…+5 градусів, і через низькі температури літня гума працюватиме не так ефективно, як зимова.

Відповідно, якщо водій експлуатує авто переважно вдень, то момент “перевзуття” можна трохи відкласти.

Регіональні особливості користування авто у різні сезони

Водночас треба пам’ятати, що у Карпатах чи північних областях перші заморозки та загалом осіннє похолодання розпочинаються раніше, тому й до сезонної заміни гуми готуватися потрібно заздалегідь.

Якщо ж йдеться про великі міста, центральні та південні регіони, то цей процес може зміщуватися на тиждень-два ближче до зими.

Цікаво, що в деяких договорах КАСКО може бути прописана обов’язкова дата, після якої застрахований автомобіль має бути “взутий” у зимову гуму, часто йдеться про 15 жовтня. А якщо це не зроблено, виплати можуть оскаржуватися.

Який штраф за їзду взимку на літній гумі в Україні

1 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та вводиться штраф за їзду на літню гуму взимку. Його розмір встановлено на рівні 340 гривень.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

27 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

28 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

30 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

40 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

42 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

43 хв. ago