Новини

Шахраї придумали хитру схему: знімають кошти українських біженців

Багатодітній українці, яка переїхала до Канади, надійшло SMS з інформацією про те, що її посилка не буде доставлена вчасно. Після кліка за посиланням “для вибору зручної дати доставлення” через деякий час з рахунку списалися 2378 канадських доларів (майже 1600 євро).Поки нардепи зайняті так званими шахрайськими кол-центрами, група шахраїв організувала фішингову схему для викрадення коштів з рахунків українських біженців, які опинилися за кордоном. Про це свідчать результати розслідування за даними з відкритих джерел, яке провів український журналіст Михайло Багінський. Пост він опублікував у Facebook.

За його словами, багатодітній українці, яка наразі проживає в Канаді, надійшло SMS з інформацією про те, що посилка, відправлена на її ім’я, не буде доставлена вчасно, а для вибору зручної дати доставлення слід клікнути посилання.

Вона натиснула посилання для “відстеження”, що містилося в повідомленні. Після кліка на телефон автоматично встановився додаток “для відстеження”, а потім за деякий час з канадського банківського рахунку списалися 2378 канадських доларів (майже 1600 євро).

Одна з найбільших служб доставлення в Канаді називається Purolator. Додаток виявився підробкою. Згодом з’ясувалося, що на частину коштів шахраї придбали біткоїни, ще одна частина (2365.66 канадських доларів) міжнародним переказом зарахувалася на рахунок українця в Німеччині. Рахунок було відкрито в інтернет-банку QONTO.

За словами журналіста, через деякий час із ним зв’язався один із можливих учасників схеми. Людина під нікнеймом altepierde погрожувала йому поліцією.

Спільник

Ймовірні спільники з РФ

Провівши OSINT-розслідування, журналіст виявив, що ім’я користувача altepierde з’явилося на російському форумі, де продають і купують вкрадені ігрові акаунти та обговорюють методи, як обійти відеоверифікацію в банках. Коментар altepierde значився під публікацією про банк Revolut.

Ольга Степанова

Recent Posts

Нестача сну та постійні походи “на каву” – доріжка до тупості: сенсація від вчених

Кожен із нас хоч раз у житті стикався з ситуацією, коли через переробки, навчання, безсоння…

2 години ago

Названо три найкрасивіші жінки планети: визначали за формулою Леонардо да Вінчі

Експерти проаналізували обличчя зірок шоубізнесу, щоб виявити риси, які найбільше відповідають золотому перетину. У результаті…

2 години ago

Шукають пів трильйона гривень на війну і працівників ТЦК, яких майже 100 тисяч – нардепка

Народна депутатка Мар’яна Безугла вважає, що озвучена потреба у пів трильйона гривень, яких бракує для…

2 години ago

ФОПам в Україні запропонують купити бронь від мобілізації: які варіанти готують

В Україні ще не діє економічне бронювання від мобілізації ні для юросіб, ні для фізосіб-підприємців (ФОП). Тобто "ФОПи поки…

2 години ago

Зловживання на 12 мільйонів: оголосили підозру колишнім нардепу та заступнику міністра енергетики

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили про підозру колишньому народному депутату, колишньому заступнику міністра та…

2 години ago

Мобілізація по-новому: хто отримає право на виїзд за кордон з 1 серпня

На початку кожного місяця на українців, традиційно, чекають різні зміни у тих чи інших сферах…

3 години ago