Новини

Коли потрібно переходити з літньої гуми на зимову

Всі досвідчені автомобілісти знають, що літні покришки в холодну температуру “дубіють”, через що погіршується зчеплення з дорогою та траєкторія їзди стає непередбачуваною. Ось чому сезонна заміна шин – традиційна та обов’язкова процедура для українських автомобілістів.Зимова гума на колеса ТЗ має бути встановлена ​​в обов’язковому порядку з 1 грудня до 28 лютого. Глибина профілю має бути не менше 3 мм. Шиповані шини використовуються в період з 1 листопада по 31 березня зі швидкісними обмеженнями до 100 км/год на автобанах і до 80 км/год, якщо це дорога іншого значення.

І хоч “Правилами дорожнього руху” в Україні не регламентовано, коли міняти сезонні шини в автомобілях, але багато фахівців стверджують, що зимову гуму необхідно встановлювати, коли середньодобова температура приблизно дорівнює +7 градусам.

Однак важливо враховувати індивідуальні умови експлуатації кожної машини та регіональні особливості.

Так, якщо автомобіліст регулярно їздить на машині рано-вранці, пізно ввечері і вночі, то “перевзуватися” потрібно раніше. Наприкінці вересня – на початку жовтня вдень температура підвищується до 20–25 °C, але вночі може опускатися до 0…+5 градусів, і через низькі температури літня гума працюватиме не так ефективно, як зимова.

Відповідно, якщо водій експлуатує авто переважно вдень, то момент “перевзуття” можна трохи відкласти.

Регіональні особливості користування авто у різні сезони

Водночас треба пам’ятати, що у Карпатах чи північних областях перші заморозки та загалом осіннє похолодання розпочинаються раніше, тому й до сезонної заміни гуми готуватися потрібно заздалегідь.

Якщо ж йдеться про великі міста, центральні та південні регіони, то цей процес може зміщуватися на тиждень-два ближче до зими.

Цікаво, що в деяких договорах КАСКО може бути прописана обов’язкова дата, після якої застрахований автомобіль має бути “взутий” у зимову гуму, часто йдеться про 15 жовтня. А якщо це не зроблено, виплати можуть оскаржуватися.

Який штраф за їзду взимку на літній гумі в Україні

1 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та вводиться штраф за їзду на літню гуму взимку. Його розмір встановлено на рівні 340 гривень.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago