Новини

Вчені занепокоєні наслідками глобального потепління

Через глобальне потепління спостерігається танення льоду в Антарктиді, збільшення кількості лісових пожеж і вимирання коралових рифів.Вчені повідомили, що неофіційні рекорди середньої температури на планеті є відображенням того, як діяльність людини впливає на навколишнє середовище, інформує Associated Press.

«Посилення нагрівання нашої планети, викликане використанням викопного палива, не є несподіваним, але воно небезпечно для нас, людей, і для екосистем, від яких ми залежимо. Нам потрібно швидко це зупинити», – сказав професор Стефан Рамсторф з Потсдамського інституту дослідження впливу клімату.

Більшу частину планети вкривають океани. У квітні глобальна температура океану підскочила до 69,98 градусів за Фаренгейтом (21,1 градуса за Цельсієм). Нещодавно опубліковані дані Служби зміни клімату Copernicus задокументували «виключно високу» температуру океану в Північній Атлантиці з «екстремальними» хвилями морської спеки поблизу Ірландії, Великобританії та в Балтійському морі. Підвищення температури морської води призводить до вимирання коралових рифів і змін в екосистемах океану.

Продукти горіння від лісових пожеж призвели до небезпечного рівня якості повітря на сході Північної Америки. Вчені попереджають, що зміна клімату підвищить кількість, масштабність і інтенсивність лісових пожеж.

Вчені спостерігають, як морський лід в Антарктиді зменшується до рекордно низького рівня. Територія, що майже вчетверо перевищує площу Техасу, вже зникла з льодового покриву.

Раніше повідомлялося, що Іспанія страждає від «надзвичайної» посухи і просить по допомогу. Міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планас написав єврокомісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському з проханням надати фінансову допомогу 890 000 сільськогосподарським робітникам Іспанії. Екстренне дослідження, проведене групою міжнародних вчених минулого тижня, показало, що рекордні квітневі температури в Іспанії, Португалії та північній Африці сталися ймовірно через кліматичні зміни, спричинені людиною, і були б майже неможливі в минулому.

Ольга Степанова

Recent Posts

Прожитковий мінімум “заморозили”: що чекає українців у 2025 році

У проєкті державного бюджету України на 2025 рік передбачено "замороження" прожиткового мінімуму. Кабінет Міністрів вирішив…

5 хв. ago

Отримати бронь буде ще складніше: нардеп пояснив, які зміни відбудуться

Уряд раніше прийняв рішення про бронювання працівників на критичних підприємствах, однак зараз планується змінити підхід до цієї…

13 хв. ago

Часто про це забувають: експерт порадив водіям перевіряти дві речі під час купівлі авто

Популярний автомобільний експерт радить всім водіям перевіряти дві речі під час купівлі вживаного авто. За словами…

22 хв. ago

Шахраї вигадали нову схему обману українців: «стягнення» коштів через суд

Шахраї в Україні розробили нову схему обману, яка стосується так званого «стягнення» коштів через суд.…

31 хв. ago

В якій країні Європи найдовше доведеться збирати на житло

Данія виявилась країною з найбільш доступним житлом в Європі відносно середнього доходу. Про це йдеться…

39 хв. ago

Перекази з картки на картку: буде не лише блокування, а й штраф

Останнім часом в Україні почастішали заклики до посилення фінансового контролю банківських рахунків українців. В Нацбанку…

46 хв. ago