Новини

Заборона куріння у громадських місцях: скільки становитиме штраф за порушення

Закон також запроваджує заборону на продаж неповнолітнім тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згорянняЗ 11 липня набув чинності заборона на паління у громадських місцях, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він нагадав, що у грудні 2021 року Рада посилила антитютюнові обмеження, і тепер нововведення починають діяти. Зокрема, забороняється будь-яке куріння у громадських місцях, зокрема електронних сигарет, нагрівальних пристроїв, кальянів та трав’яних виробів, а в закладах громадського харчування більше не буде зон чи приміщень для куріння. Про це пишуть Економічні новини з посиланням на Фокус. 

За словами Радуцького, порушення закону коштуватиме українцям 51-350 грн штрафу, заклади громадського харчування можуть оштрафувати на суму 3-15 тис. грн.

Закон також запроваджує заборону на продаж неповнолітнім тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. Продаж ним таких виробів каратиметься штрафом у розмірі 1020 грн, за повторне порушення протягом року покарають штрафом у розмірі 10 200 грн.

“Зазначу, що закон №1978, ухвалений Верховною Радою, наближає нас до європейського законодавства. Ми виконуємо вимоги Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ щодо боротьби з тютюном. Відповідно, закон — це ще один крок на шляху євроінтеграції”, — наголосив Михайло Радуцький.
Скільки в Україні курців?
Водночас він констатує, що соцопитування Київського міжнародного інституту соціології свідчить, що 80% українців схвалюють заборону куріння у громадських місцях тютюнових виробів для електричного нагріву. 92% опитаних підтримують заборону продажу неповнолітнім пристроїв для нагрівання тютюну та електронних сигарет.

Однак це дослідження показало, що через війну в Україні побільшало щоденних курців: проти 2020 роком їх кількість зросла з 23,1% до 28,3%.

“Починають курити ті, хто кинув багато років тому. Нині ми можемо сприймати це лише як прикрий факт, — зазначив Радуцький. — Але сподіваюся, що в майбутньому вдасться переламати негативну тенденцію, спонукати людей знаходити інші інструменти для нейтралізації негативних емоцій та стресу”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

22 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

23 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

23 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

23 години ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

23 години ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

23 години ago