Новини

Російський винищувач перехопив польський літак над Чорним морем, – Міноборони Румунії

Російський винищувач Су-35 перехопив літак L410 Turbolet, що належить польській прикордонній службі, приблизно за 60 кілометрів на схід від повітряного простору Румунії, 5 травня приблизно о 13:20, йдеться у повідомленні Міністерства національної оборони Румунії.За даними міністерства, польський літак виконував звичайну патрульну місію, координовану Європейським агентством прикордонної та берегової охорони, або Frontex, у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем.

“Агресивні і небезпечні маневри, які неодноразово виконував винищувач Російської Федерації поблизу польського літака, створювали високий рівень турбулентності і викликали значні труднощі в управлінні польським літаком”, – йдеться в заяві для преси.

Як наслідок, міністерство повідомило, що два літаки ВПС Румунії і два літаки ВПС Іспанії, призначені для виконання завдань повітряної охорони, були приведені в стан “попередньої готовності” Об’єднаним центром повітряних операцій НАТО в Торрехоні (Іспанія).

“Хоча ці чотири літаки були готові втрутитися в будь-який момент, їхнє втручання не було необхідним”, – йдеться в заяві.

Міністерство оборони Румунії зазначило, що польський екіпаж “діяв спокійно і професійно в ситуації, безвідповідально створеній російським пілотом”, зумівши безпечно приземлитися в міжнародному аеропорту Когелнічану в Румунії. Ніхто з членів екіпажу польського літака не постраждав.

“Агресивна поведінка військового літака, що належить Російській Федерації, проти неозброєного літака, який виконує місію Frontex з моніторингу міграційних ризиків у басейні Чорного моря, є абсолютно неприйнятною”, – заявили в міністерстві. “Цей інцидент є ще одним свідченням провокаційного підходу Російської Федерації в Чорному морі”.

Повідомляється, що румунська влада контактує зі своїми польськими колегами і Фронтексом для подальшого розслідування інциденту.

14 березня російський винищувач збив американський безпілотник MQ-9 Reaper над міжнародними водами Чорного моря.

За словами неназваного американського чиновника, якого цитує CNN, російський винищувач Су-27 “Фланкер” навмисно летів попереду безпілотника і “кілька разів” випустив паливо на його шляху, перш ніж пошкодив задній гвинт безпілотника. Після цього безпілотник Reaper був змушений впасти в міжнародних водах.

Раніше в лютому три російські військові літаки були перехоплені над Польщею.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Угорщині казах зарізав українця: деталі трагедії

В угорському Будапешті казах зарізав 48-річного громадянина України. Про це повідомля поліція Будапешта. Вчора, 1 травня, до…

8 хв. ago

Військових знову кинули з лініями оборони: навіть відступити не можуть – немає ні бліндажів, ні окопів

Замість траншей та окопів на фронті місцями ями, в яких важко сховатися, інженерної техніки не…

10 хв. ago

Над Україною спостерігають північне сяйво: вражаючі фото рідкісного явища

Над всією Україною люди масово помічають північне сяйво. Це незвичайне явище вражає. Показуємо фото зі…

15 хв. ago

Супутник, який загубили у космосі ще у 90-х, раптово знайшовся

На початку цього тижня було знайдено експериментальний супутник, запущений ще у 1974 році, та який…

18 хв. ago

Російські війська увійшли на американську авіабазу в Нігері

Російські військовослужбовці увійшли на авіабазу в Нігері, де дислокуються американські війська. Про це повідомляє Reuters. Анонімний…

21 хв. ago

Як виглядали неандертальці – вчені відновили зовнішність жінки 75 тисяч років

Вчені відновили портрет жінки-неандертальця середнього віку, яка жила 75 тисяч років тому. Вона була похована…

22 хв. ago