Новини

У Держспецзв’язку розповіли, що робити у разі викрадення телефону

Що робити у разі викрадення телефону: поради Держспецзв’язкуСьогодні телефони – це не тільки засіб спілкування, а і «сховище» великої кількості різних важливих даних: ми тримаємо документи у Дії, отримуємо послуги за допомогою гаджету в банках, здійснюємо покупки в інтернеті тощо. Що робити у разі викрадення телефону, пояснює Держслужба спецзв’язку та захисту інформації України.

Яу йдеться у повідомленні Держспецзв’язку, служба надає відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом та інші.

У випадку втрати мобільного, щоб убезпечити свою інформацію, потрібно виконати такі дії:
1. Перш за все повідомте про викрадення своєму оператору, щоб він заблокував SIM-картку.
Київстар: можна надати інформацію оператору за номерами 466 (всередині мережі Київстар) або 0800-300-466 з інших номерів.
Vodafone: необхідно подати заявку, зателефонувавши на номер 222 (безкоштовно з номера Vodafone Україна) чи 0 800 400 222 (безкоштовно з усіх мереж в Україні).
lifecell: можна зателефонувати до інформаційно-консультаційного центру за номером 5433 (безкоштовно з будь-якого номера lifecell) або 0 800 20 5433 (безкоштовно зі стаціонарних номерів). Або ж скористатися системою самообслуговування “Мій lifecell” чи звернутися в центр обслуговування абонентів.
Зверніть увагу: зазвичай оператори просять надати додаткову інформацію, наприклад, PUK-код чи номери, на які ви найчастіше дзвонили тощо. Майте її під рукою.
2. Змініть, за можливості, паролі до всіх своїх облікових записів (Google, соцмережі, онлайн-банкінг, Дія та інші) через інший пристрій.
3. Заблокуйте банківські картки, на яких є гроші та встановлені кредитні ліміти, щоб зловмисники не змогли скористатися вашими фінансами. Для цього зверніться на “гарячу лінію” вашого банку, у відділення або скористайтеся інтернет-банкінгом.
4. Обов’язково зверніться з відповідною заявою до поліції.
5. Попередьте друзів, що втратили телефон: перестрахуйтеся на той випадок, якщо зловмисники від вашого імені почнуть просити гроші.

Усім користувачам смартфонів не зайвим буде подбати і про превентивні заходи, які полегшать ваше життя у випадку втрати смартфону.

Знайдіть PUK-код від SIM-картки.
Запишіть у надійному місці IMEI телефону.
В облікових записах, де можливо, встановіть резервний номер телефону для відновлення.
Не забувайте створювати резервні копії усіх важливих даних.
«Прив’яжіть» номер телефону до паспорта.
Зберігайте номери важливих контактів не тільки у телефонній книзі.
Як повідомлялося, раніше Держспецзв’язку надала роз’яснення, як на комп’ютер потрапляють віруси із знімних носіїв та як уберегтися від зараження.

Ольга Степанова

Recent Posts

Після дощів у Києві повно змій: кого кусають і як убезпечитися

Біологи пояснюють, що наразі триває період, коли живність переважно завершила парування та тепер народжується потомство. Які види…

2 хв. ago

Понад десяток солдатів постраждали під час навчань НАТО

Понад десять солдатів постраждали під час навчань НАТО у Швеції. Про це пише місцеве видання Aftonbladet. За…

7 хв. ago

Назвали найкориснішу кашу для пенсіонерів

Пшоно славиться вмістом поліненасичених жирних кислот, які запобігають стрибкам цукру в крові.

10 хв. ago

Польща розпочала військові навчання зі США та країнами Балтії

7 травня стартували багатонаціональні навчання військово-повітряних сил Польщі, Сполучених Штатів та країн Балтії Astral Knight-24,…

15 хв. ago

Польща наповнює свій Пенсійний фонд завдяки українцям

Вперше за останні п'ять років польський Пенсійний фонд демонструє позитивну динаміку. Це стало можливим завдяки…

16 хв. ago

Ракетна атака РФ: частині українців можуть відключити світло

Росія атакувала три теплоелектростанції ДТЕК. Серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики працюють над ліквідацією наслідків атаки.

31 хв. ago