Після дощів у Києві повно змій: кого кусають і як убезпечитися

Біологи пояснюють, що наразі триває період, коли живність переважно завершила парування та тепер народжується потомство. Які види змій можуть зустріти кияни та чи не нашкодять вони здоров’ю, пише ВigКyiv.

Чи дійсно київські змії небезпечні?

За словами провідного біолога-дослідника відділу акватераріуму КиївЗоо Оксани Мороз, наразі в Україні немає змій, які б гналися за людьми і нападали, були агресивними в місцях, куди люди приходять відпочивати.

«Змії у Києві переважно навпаки – намагаються втекти від людей, щоб з нами не зустрітися. У них справжніх вух немає, але змія завжди відчуває коливання ґрунту. Вона завжди і заздалегідь намагається відповзти у безпечне місце, щоб не стикатися з людьми. Тим більше, якщо шум постійний і відбувається протягом декількох годин, змія завжди буде відповзати», – пояснила Мороз.

Які види змій можна зустріти на Київщині?

У Києві та Київській області можуть зустрічатися неотруйні змії. Наприклад, 2 види вужів – звичайний і водяний.

«Із отруйних змій, зустріч з якими може бути умовно небезпечною для киян – це гадюка звичайна, яка у нас живе. Біля води гадюки ніколи не зустрічаються, поблизу озер та річок може бути ще одна умовно неотруйна змія – мідянка звичайна. Вона полює на рибу і жаб, а також на мешканців, які зустрічаються біля водойм – гризунів», – розповіла біолог.

Із 5 видів гадюк, які є в Україні, 4 більш-менш рідкісні. Одна з них степова, яка взагалі не зустрічається в Києві, хіба зі значним потеплінням може перекочовувати. Але може зустрічатись гадюка звичайна.

«Звичайна гадюка невеликого розміру, до 70 сантиметрів, і така опецькувата, товстенька. На спині у неї може бути візерунок у вигляді ромбів. Голова трикутна, і вона завжди дає про себе знати, якщо небезпека застала її зненацька. Наприклад, десь спала, приїхали люди, повз неї проходять – вона завжди попереджає сичанням і припідніманням передньої частини тіла: що тут небезпека може бути», – пояснила науковиця.

Де зазвичай мешкають змії?

Змії мешкають там, де є волога. А в Києві дуже багато водойм – 400 гідрографічних об’єктів, 230 озер і ставків, штучні водойми, 12 річок невеличких, окрім Дніпра, струмки, джерела. Багато водойм і дуже обводнені околиці – Дніпро, Десна, Десенка, Либідь, Нивка, Совські ставки та інші.

«Цьогоріч кількість змій помітно збільшилась, бо коли були дощі, їм було дуже затишно, тепер гарно себе почувають, є багато корму. Біля річок є й їжа для змій. Бо де немає об’єкту полювання, вони там не будуть мешкати. Кількість змінюється сезонно – і цей період небезпечний тим, що їх багато стає, скрізь, і вони активні. Влітку змії вже відкладають яйця і пильнують за ними», – каже Мороз.

Що варто зробити, щоб змії не оселилися на території приватної садиби?

За рекомендацією Оксани Мороз, якщо у вас присадибна ділянка, куди можете недалеко з міста виїхати, або в місті на тих самих Осокорках, ви просто не захаращуйте її, прокосіть ті ділянки, які у вас заростають травою або заберіть штабелі з дров, які багато років можуть лежати, і ніхто ними не топить.

«Маєте розгрузити свою присадибну ділянку, якщо ви не хочете, щоб там з’явилися змії. Минулого року влітку мене запрошували відловити змію – там була гадюка звичайна, невеличного розміру, під шифером, у людини заселилася. Неподалік був яр такий, в ярі струмочок, це біля Бучі знаходиться село. Звичайно, там нічого не прокошувалося ніколи, 2 стоси дров лежали. І зміям дуже зручно було заселятися. Але коли ми приїхали, змію відловили. А для того, щоб наступні не прийшли з яру, просто попросили і сусідів, і власників двору прокосити навколо. Нам потім відіслали фото, що все гарно прокошено. І більше вони там змій не бачили», – зауважила біолог.

Ольга Степанова

Recent Posts

Безугла розкритикувала Сирського та назвала злочинцем командувача Обʼєднаних сил ЗСУ

Нардепка Мар'яна Безугла побувала на фронті з відрядженням. Повернулася депутатка, як вона сама каже, з поганими…

13 секунд ago

Дослідження довели, що вживання кеш’ю допоможе сповільнити старіння

Якщо ви турбуєтеся про те, щоб ваш організм працював добре в будь-якому віці, то варто підійти…

22 хв. ago

ФОПів надумали серйозно потрусити: будуть підвищувати і додавати податки

В Україні задля подолання проблем наповнення бюджету можуть запровадити військовий збір для ФОПів. Зараз він становить 1,5%.…

33 хв. ago

Погода дасть жару. Синоптики дали прогноз на робочий тиждень в Україні

Весь робочий тиждень в Україні литимуть дощі - як повсюдно, так і місцями, як із…

40 хв. ago

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Починаючи з 18 травня, у військовозобов'язаних буде 60 днів, щоб оновити дані, але навіть добровільний…

52 хв. ago

В Ірані почали молитися за здоров’я президента, гелікоптер якого зазнав аварії

В Ірані почали молитися за здоров’я президента Ебрагіма Раїсі. Як повідомляє агентство Tabnak, молитви проводяться у мазарі…

1 годину ago