Новини суспільства

Стало відомо, як можна достроково вступити до лав ВСУ

Незалежно від хвилі мобілізації, деякі українці можуть достроково вступити до лав ВСУ.З початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України в країні була оголошена загальна мобілізація, де насамперед закликалися військовослужбовці з бойовим досвідом, повідомляє “Українська правда”. Проте, за бажання, деякі категорії можуть “достроково” вступити до лав ЗСУ. Про це розповів юрист Андрій Новак, інформує Експерт.

Мобілізація проходить у 4 етапи: Перша хвиля – призивають оперативних резервістів, колишніх військовослужбовців та ветеранів АТО та ООС. Друга хвиля – призивають резервістів, які не потрапили до першої хвилі мобілізації, та військовослужбовців, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом. Третя хвиля – офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів. Четверта хвиля – усі громадяни віком від 18 до 60 років, які підлягають мобілізації (не мають обмежень за віком, станом здоров’я тощо). 15 березня розпочалася “друга хвиля” мобілізації – призов резервістів, які не потрапили до першої хвилі, та військових, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом. 23 травня Рада продовжила термін загальної мобілізації ще на 3 місяці. Однак це ще не означає перехід до третьої хвилі, пояснює юрист фірми “Міллер” Андрій Новак.

Він зазначив, що поділ на хвилі є умовним позначенням, яке демонструє лише те, кому віддаватиметься пріоритет. Однак це не означає, що бажаючі захищати країну обов’язково повинні чекати своєї черги, інформують Еконо

“В даний час пріоритет віддається людям з досвідом бойових дій і необхідною підготовкою, однак це не означає, що мобілізують лише їх. Наприклад, ніщо не заважає військовозобов’язаному піти до ЗСУ добровольцем, навіть якщо він не потрапляє під конкретну хвилю мобілізації”, – заявив експерт .

Він додав, що зараз в Україні проходить друга хвиля мобілізації, під час якої призиваються ті, хто служив до 2014 року та проходив службу за контрактом. У першу ж хвилю призивалися переважно колишні військовослужбовці, ветерани АТО/ООС та військовослужбовці з оперативного резерву.

У третю хвилю потраплять офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів. Проте, за словами Новака, принципових змін не станеться. “Залежно від потреби у доукомплектуванні або комплектації нових частин мобілізуватимуть, як і зараз. Жодних особливих змін не буде”, – резюмував він.

Жінки та чоловіки, які перебувають на обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, також можуть бути мобілізовані. “Наразі такої необхідності немає, але в окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними для Збройних Сил України та інших складових сил оборони військовими спеціальностями”, – пояснює Ганна Маляр. Зокрема, йдеться про медичні, підводно-технічні спеціальності, спеціальності зв’язку, обчислювальної техніки, радіоелектроніки, оптичних і звукометричних засобів вимірювання та метеорології, картографії, топогеодезії, фотограмметрії, геоінформаційних технологій і систем, аерофотослужби, кінорадіомеханіки, поліграфії, бойових машин і бронетранспортерів, харчової промисловості, фінансово-економічної діяльності тощо. У будь-якій повістці мають бути вказані: ваші ПІБ, рік народження та адреса; місце роботи; вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомат), призов на військову службу); дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися; уточнення щодо необхідних документів; назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦКСП. Якщо ви отримали повістку, то це не означає, що вас відправлять у зону бойових дій. Нагадаємо, 23 травня Рада продовжила термін загальної мобілізації ще на 3 місяці.
Ольга Степанова

Recent Posts

Путін віддав наказ провести навчання із застосування ядерної зброї

Очільник Кремля Володимир Путін доручив Генштабу ЗС РФ провести навчання із застосування нестратегічної ядерної зброї. Про це йдеться…

36 секунд ago

Посилення мобілізації в Україні: в ДПСУ анонсували нові правила перетину кордону

Через набуття чинності 18 травня нового закону про мобілізацію в Україні, Кабмін готується внести зміни…

9 хв. ago

До смішного просто. Знайдено те, що дасть змогу перемогти віруси, що ширяють у повітрі

Просте відчинення вікна насправді може виявитися ефективнішим у боротьбі з вірусами, ніж раніше припускали — такого…

21 хв. ago

“Якщо ми підемо, загине багато новобранців”: ЗСУ не сподіваються на демобілізацію

Поки Росія має значну перевагу в артилерії, українські артпідрозділи неподалік фронту готуються до бою та…

29 хв. ago

Производительный игровой ноутбук и ноутбук с подсветкой клавиатуры

Ноутбуки — устройства, которые привлекают компактностью, функциональностью и удобным дизайном. Они подходят для развлечения, работы…

31 хв. ago

Окупанти підтоплюють баржі, щоб захистити Севастопольську бухту від морських дронів (відео)

Російські окупанти намагаються хоча б якимось чином захистити Севастопольську бухту від українських морських дронів і затоплюють в…

41 хв. ago