До смішного просто. Знайдено те, що дасть змогу перемогти віруси, що ширяють у повітрі

Просте відчинення вікна насправді може виявитися ефективнішим у боротьбі з вірусами, ніж раніше припускали — такого висновку дійшли вчені в новому дослідженні. Команда зосередилася на збуднику, що викликає COVID-19, проте виявила ефективний спосіб зниження ризику передачі вірусів у приміщеннях з обмеженою вентиляцією, пише Science Alert.

За словами співавтора дослідження, хіміка з Бристольського університету Аллена Хеддрелла, вони з колегами виявили, що підтримання низького рівня вуглекислого газу насправді ефективно знижує інфекційне вірусне навантаження, що передається повітряно-крапельним шляхом. Простими словами, просто відкриття вікна в переповненій маршрутці або погано провітрюваному приміщенні може бути достатньо, щоб знизити концентрацію CO2, тим самим інактивувавши вірус.

Під час дослідження вчені виміряли здатність коронавірусу залишатися заразним під час розпилення у вигляді крапель у різних умовах навколишнього середовища. Команда виявила, що стабільність вірусу безпосередньо пов’язана з рівнями вуглекислого газу в повітрі. У своїй роботі вчені використовували нову техніку під назвою “Керована електродинамічна левітація та екстракція біоаерозолю на підкладку” (CELEBS), що вимірює вплив температури, відносної вологості та різних концентрацій газу на зважені вірусні частинки.

Відомо, що концентрація вуглекислого газу в атмосфері сьогодні становить близько 400 частин на мільйон (ppm). Але, якщо зібрати в обмеженому просторі достатню кількість людей, вона може зрости приблизно до 3000 ppm. Результати вчених вказують на те, що при такій концентрації вуглекислого газу, кількість вірусних частинок може зрости в 10 разів, як порівняти із зовнішнім повітрям.

Зображення показує аерозоль із крапель, що містять вірус COVID-19, утримуваний електричними полями Фото: University of Bristol

Хеддрелл вважає, що високий pH крапель, що видихаються, які містять вірус SARS-CoV-2, ймовірно, є основною причиною втрати заразності. По суті, CO2 поводиться як кислота під час взаємодії з краплями, що призводить до того, що pH крапель стає менш лужним — унаслідок цього вірус інактивується повільніше.

Команда провела додаткові тести та виявила, що різні штами коронавірусу мають різну стійкість у повітрі. Наприклад, усього за 5 хвилин концентрації життєздатних вірусних частинок були в 1,7 раза вищими для Omicron, ніж для Delta. Тепер учені вважають, що між типами вірусних частинок може бути багато відмінностей.

Автори дослідження визнають, що для підтвердження зв’язку між концентрацією вуглекислого газу та іншими типами вірусів потрібні додаткові дослідження. Водночас команда вважає, що це відкриття може пояснити, чому багато респіраторних вірусів є сезонними: у холодну погоду люди більше часу проводять у приміщеннях, тоді як у теплу — піддаються більшому впливу повітря з меншим рівнем CO2.

Ще однією проблемою є глобальне потепління Землі, внаслідок якого кількість вуглекислого газу в зовнішньому повітрі невблаганно зростає. Останні прогнози вчених свідчать про те, що вже до 2100 року концентрація CO2 може сягнути 700 частин на мільйон.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

7 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

7 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

7 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

7 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

7 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

7 години ago