Categories: Новини

Папа Римський та його проросійська позиція: чи винні гроші?

Папа Римський Франциск нерідко своїми словами підіграє Росії, яка веде війну проти України. Радник президента Михайло Подоляк кілька місяців тому натякнув на “інвестиції Росії у ватиканський банк”. Ватикан спростував цю інформацію, але диму без вогню не буває.

Інститут релігійної діяльності (зазвичай його називають Банк Ватикану, БВ) у минулому мав скандали з відмиванням грошей. 2013 року газета Financial Times розкрила зловживання активами банку на 5 мільярдів євро, йдеться в статті “Телеграфа”.

Банк Ватикану не видає кредитів і не інвестує безпосередньо, а лише розміщує депозити у облігації. Активи БВ на 2023 рік становили 2,75 мільярда євро, а депозити – 2,14 мільярда євро.

З одного боку, для президента Росії Володимира Путіна як для вкладника Банк Ватикану був би “дрібним”, але з іншого – цікавим як “пральний автомат”. 2003 року з рахунку “Єдиної Росії” до БВ було переведено 300 мільйонів доларів з РФ.

Путіна в БВ привів колишній глава Ради міністрів Італії, нині покійний Сільвіо Берлусконі, який обіцяв легалізувати його гроші. На зустрічах із представниками Ватикану Путін наголошував на “довірливому діалозі”.

Берлусконі мав вілли в Італії, які продав росіянам, зокрема Ротенбергам, Усманову, Тимченку. За словами економіста Віталія Шапрана, “несподіваний візит італійської прокуратури до Банку Ватикану з перевіркою зразка 2012—2013 років може не лише пояснити проросійські погляди Папи Франциска, а й дуже швидко змінити його риторику”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Замах на Роберта Фіцо: в уряді не виключили, що нападник міг мати спільників

Нападник на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо Юрай Цинтула міг мати спільників. Таку ймовірність не виключив…

7 хв. ago

Гість із космосу. Величезна вогняна куля вибухнула в небі над Європою: що це було (відео)

У суботу, 18 травня ближче до опівночі жителі Іспанії та Португалії стали свідками входження в…

15 хв. ago

Електронні черги до ТЦК: коли запустять і як працюватимуть

В Україні запущено електронну чергу в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Це нововведення дозволить…

27 хв. ago

У Польщі заарештували українця, в якого раніше вкрали мільйони злотих

Українця, який повідомив, що в центрі Варшави у нього викрали сумку з 4 млн злотами, затримали поліцейські.…

34 хв. ago

Медведєв пригрозив Яндексу, бо його ШІ не підтримав маячню про “нацизм” в Україні

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв накинувся з погрозами на російську інтернет-компанію "Яндекс". А все через…

46 хв. ago

Естонія повідомила, на які вакансії можуть розраховувати українські біженці

Через два роки після початку війни майже 33 тис. українських біженців активно показують себе на…

52 хв. ago