Новини

Капелюх Наполеона продали за майже два мільйони євро

У неділю, 19 листопада, один із знаменитих капелюхів Наполеона Бонапарта продали на аукціоні за рекордні майже два мільйони євро. Особа чи національність покупця не розголошуються.
Про це повідомляє France24 з посиланням на французький аукціонний дім Osenat. 

Що відомо про цей капелюх Наполеона

За даними аукціонного дому, Наполеон носив саме цей капелюх із середини свого імператорського періоду, який тривав з 1808 по 1815 рік.

Капелюх, відомий як дворогий, виконаний у фірмових кольорах Наполеона – чорний із синьо-біло-червоною кокардою (триколор французького прапора).

Відомо, що цей головний убір виготовив П’єр-Кантен-Жозеф Байон, який був кушніром імператора від 1806 року. За словами експертів, Наполеон додав до нього кокарду під час повернення із заслання на острові Ельба 1 березня 1815 року.

Капелюх залишався в родині Наполеона до кінця 19 століття, коли його вперше продали  колекціонерам. Востаннє він виставлявся в Musee de l’Emperi в комуні Салон-де-Прованс (департамент Буш-дю-Рон) між 1967 і 2002 роками. Він був частиною колекції французького бізнесмена Жана-Луї Нуазьє, який помер у 2022 році.

Якою стала рекордна ціна 

Розпродаж привабив колекціонерів з усього світу та викликав великий інтерес, перевершивши сподівання організаторів аукціону.

Капелюх, який раніше оцінювався від 600 до 800 тисяч євро, в результаті торгів був проданий за 1,932 мільйона євро (2,1 мільйона доларів), побивши попередній рекорд. У 2014 році цей же аукціонний дім продав наполеонівський капелюх за 1,884 мільйона євро.

Вважається, що Наполеон мав близько 120 таких капелюхів, більшість з яких зараз втрачено.

Чому капелюх атрибут Наполеона

На відміну від більшості інших людей того часу, Наполеон носив капелюх набік, що надавало йому виразного силуету, завдяки якому війська легко впізнавали його в бою.

Наполеон здобув популярність під час Французької революції, ставши ключовою фігурою в революційних війнах. Він служив у республіці як перший консул і був коронований як імператор у 1804 році.

Після поразки в битві проти британських і прусських військ під Ватерлоо він був засланий на острів Святої Єлени в Атлантичному океані, де й помер у 1821 році. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

39 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

40 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

42 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

52 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

54 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

56 хв. ago