Новини

У НАТО повідомили про заміну літаків дальнього радіолокаційного стеження

НАТО посилює ситуаційну обізнаність за допомогою наступного покоління літаків командування та управління.
У НАТО повідомили про оновлення літаків дальнього радіолокаційного стеження, оскільки існуючий флот Альянсу раннього радіолокаційного виявлення та наведення (AWACS) наближається до виходу з експлуатації, інформує НАТО.

Виробництво шести нових літаків Boeing E-7A Wedgetail має розпочатися найближчими роками, і очікується, що перший літак буде здан у експлуатацію до 2031 року. Консорціум членів Альянсу схвалив проект, який є одним із найбільших у НАТО.

«Літаки спостереження та управління мають вирішальне значення для колективної оборони НАТО, і я вітаю зобов’язання членів Альянсу інвестувати кошти у висококласні засоби», – сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Об’єднуючи ресурси, члени Альянсу можуть спільно купувати й управляти основними активами, придбання яких було б занадто дорогим для окремих країн. Ці інвестиції в найсучасніші технології демонструють силу трансатлантичної оборонної співпраці, оскільки ми продовжуємо адаптуватися до більш нестабільного світу», – розповів Генсек НАТО.

E-7 Wedgetail — це вдосконалений літак раннього попередження та управління, який забезпечує ситуаційну обізнаність та функції командування та контролю. Оснащений потужним радаром, літак може виявляти ворожі літаки, ракети та кораблі на великих відстанях і може направляти винищувачі НАТО на їхні цілі. Сполучені Штати, Сполучене Королівство та Туреччина також або літають на Wedgetail, або планують його використовувати.

З 1980-х років НАТО експлуатує літаки E-3A бортового попередження та контролю (AWACS). Базуючись на авіабазі Гайленкірхен у Німеччині, AWACS брав участь у всіх великих операціях НАТО. Очікується, що E-7 матиме головну базу в Гайленкірхені та зможе діяти з кількох баз по всій Європі. Wedgetail стане частиною майбутнього проекту спостереження та контролю Альянсу, який з середини 2030-х років використовуватиме наступне покоління систем спостереження.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

5 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

15 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

27 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

43 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

43 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

55 хв. ago