Німецький розвідник продав Росії секретні розвіддані про ЗСУ

У Німеччині розпочався суд над колишнім співробітником Федеральної розвідувальної служби (BND) і його ймовірним спільником за обвинуваченням у шпигунстві на користь Росії.

Про це пише Reuters.

Процес над імовірним шпигуном Карстеном Л., затриманим торік за підозрою у співпраці з російськими спецслужбами, і його посередником, підприємцем Артуром Є., розпочався у Вищому суді Берліна.

Як вважає обвинувачення, російські спецслужби через посередника Артура Є. доручили Карстену Л., який працював в аналітичному відділі BND, збирати й передавати точні дані про геолокацію систем HIMARS і IRIS-T, які США і ФРН поставили Збройним силам України (ЗСУ). Також стверджується, що російська розвідка заплатила обвинуваченим 450 тисяч євро за їхні послуги.

Як пишуть журналісти, заплановано проведення 51 слухання до 17 липня 2024 року. Через секретність частина з них пройде в закритому режимі.

Хто може отримати обвинувачення

Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер може зіткнутися зі звинуваченнями після того, як на початку 2023 року вона виділила пріоритети контррозвідки, включно з розслідуванням правого екстремізму в країні. Експерти вважають, що таке рішення відкрило двері іноземним шпигунам, оскільки вся активність спецслужб була зосереджена на виявленні неонацистів і “рейхсбюргерів”.

“Таким чином Карстен Л. міг довго і безкарно передавати відомості російським спецслужбам”, – наголосив віцепрезидент Бундестагу Вольфґанґ Кубік.

Що відомо про справу полковника Бундесверу

21 грудня 2022 року в Берліні було заарештовано Карстена Л. За даними видання Bild, він був предметом полювання з боку BND протягом тижня, але вирішальна інформація надійшла від спецслужби держави-партнера. Як пише Spiegel, на початку своїх дій Карстен Л. отримав доступ до закритого чату найманців ПВК “Вагнер”, зробив скріншоти і передав їх ФСБ. Пізніше він також зафіксував 73 сторінки скріншотів внутрішніх чатів BND. Ці матеріали були передані його спільником, Артуром Е., у Москву, за що він отримав гроші.

За даними джерел у силових структурах, затриманий Карстен Л. обіймав посаду старшого співробітника в надсекретному відділі технічної розвідки. Йому надавали доступ до всіх висновків BND, отриманих унаслідок прослуховування телефонних розмов у всьому світі, а також до інформації, що надходила від розвідувальних служб інших країн. За звинуваченням, він передавав російській розвідці інформацію, отриману ним у рамках своєї професійної діяльності.

Проте, експерт з міжнародної безпеки і колишній глава керівного штабу в Міністерстві оборони ФРН, Ніко Ланге, заявив, що шпигунський скандал не викликав у нього подиву.

“Німеччина є найважливішою метою російської таємної “війни” в Європі”, – упевнений він.

Федеральна розвідувальна служба Німеччини висловлює занепокоєння з приводу того, що Карстен Л. може бути лише одним із російських агентів. Так, у BND вважають справу Карстена Л. одним із найсерйозніших випадків державної зради в історії ФРН, при цьому ступінь завданих збитків не можна виміряти. Сам Карстен Л. відмовляється надати свідчення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

7 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

10 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

31 хв. ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

36 хв. ago

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

38 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

55 хв. ago