Новини

США завдали удару по складу озброєнь проіранських угруповань в Сирії

США в ніч на 9 листопада завдали удару по складу озброєнь проіранських угруповань на сході Сирії у відповідь на атаки дронами американської бази в Іраку, а також на знищення безпілотника ВПС США в Ємені.
Як повідомляє «Голос Америки», міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що за наказом президента Джо Байдена 8 листопада з метою самооборони винищувачі F-15 ВПС США завдали удару по об’єкту на сході Сирії, який використовується іранським Корпусом вартових ісламської революції (КСІР) та пов’язаними з ним угрупованнями.

«Цей удар є відповіддю на серію атак по американських військовослужбовців в Іраку та Сирії», – йдеться у поширеній заяві Пентагону.

Остін уточнив, що це друга операція, проведена США у відповідь на обстріл американських військ та баз в Іраку та Сирії. «У президента немає більш пріоритетного завдання, ніж забезпечення безпеки американських військовослужбовців, і сьогоднішнім наказом він дав зрозуміти, що Сполучені Штати захищатимуть себе, своїх людей та свої інтереси», – повідомили у Пентагоні.

«…Американські військові продовжать свою місію щодо боротьби з ІДІЛ в Іраку та Сирії», – йдеться у заяві Пентагону.

Після атаки ВПС США в районі річки Євфрат почалися бойові зіткнення військових США та союзних ним курдських формувань із сирійською армією. Про це повідомив телеканал Al Mayadeen із посиланням на джерело.

«Ідуть запеклі зіткнення між американськими силами та SDF з одного боку і сирійською армією та її союзниками з іншого, в них застосовуються різні види зброї середньої калібру, важкої артилерійської зброї та ракети», – йдеться у повідомленні телеканалу.

За словами співрозмовника телеканалу, американські та курдські загони знаходилися на схід від Євфрату, сирійські військові атакували з боку заходу.

Через деякий час телеканал повідомив, що обмін ударами між сирійською армією та американськими силами пішов на спад. За його інформацією, перестрілки, які мали о 04:28 за бакинським часом, які мали запеклий характер, стихли.

Сирійське агентство SANA пише, що напередодні в районі 22:50 за місцевим часом повітряну атаку із боку ізраїльських ВПС було здійснено «за деякими військовими пунктами в південному регіоні», що призвело до матеріальних втрат.

Приблизно в той же час, коли з’явилися повідомлення про американську та ізраїльську атаки, стало відомо, що бази США зазнали обстрілів в Іраку та Сирії. За даними Al Mayadeen, ракетами та безпілотниками була атакована американська база на родовищі газу “Коніко” в провінції Дейр-ез-Зор на сході Сирії. На півночі Іраку безпілотником атакували авіабазу на військовому аеродромі Харір, повідомив Reuters.

Крім того, рано-вранці 9 листопада загони шиїтського руху «Ісламський опір Іраку» знову атакували військову базу США біля газового родовища «Коніко» в провінції Дейр-ез-Зор. Як повідомив телеканал Al Mayadeen, територією американського об’єкта було випущено шість ракет. Про наслідки атаки подробиць не надається.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

3 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago