Міжнародна аналітика

Вибори президента США: Ніккі Хейлі може перемогти Трампа

Красива та розумна Хейлі може здолати Трампа. Про це пише Євген Бай для видання haggin.az

Минулого вівторка американські демократи здобули переконливу перемогу на низці виборів у штатах. Це стало для партії променем надії на перемогу на виборах 2024 року як президентських, так і в Конгрес.

Головними новинами локальних виборів, які зараз під величезними заголовками виносять центральні газети, було дві. У штаті Кентуккі, глибоко республіканському, було переобрано губернатора-демократа Енді Бешира. І друге – у важливому ключовому на всіх виборах штаті Вірджинія, губернатором якої є республіканець Джон Янгкін, демократам вдалося знову підім’яти House of Delegates — місцеву законодавчу асамблею.


Окремо стоїть і перемога прихильників права громадян на аборти в штаті Огайо, що також стало викликом для республіканців.

Перемога 45-річного губернатора Кентуккі стала прикладом для демократів. Виявилося, що цілком можна здобути перемогу і в штатах з переважним числом прихильників Трампа. «По всій країні демократія виграла і MAGA (угруповання Трампа – «Зробимо Америку знову великою») програла. Голосують виборці, а не опитування. Йдемо до перемоги наступного року!» – Написав у своєму Twitter президент Джо Байден.

Поки що важко передбачити, чи вплинуть результати цих виборів на посилення позицій господаря Білого дому. Він недарма порівняв виборців та опитування — за останніми даними CNN, опублікованими вчора, Трамп набирає 49 відсотків серед зареєстрованих виборців, а Байден — 45.

“Байден у біді, а демократи ні”, – пише газета Конгресу The Hill.

Як же подолати цей дисонанс? Цього тижня The Washington Post опублікувала ще одне дивовижне опитування. По ньому, в той час як Байден поступається Трампу близько 4 відсотків у шести штатах, що коливаються, у разі, якщо на арену вийде неназваний кандидат від демократів, він переможе Трампа з перевагою в 12 відсотків! Вау! – залишається сказати на це.
Це сенсаційне повідомлення, безумовно, змушує демократів замислитися над альтернативним кандидатом на виборах 2024 року — час для цього ще є. Зрештою чергова сутичка двох старців, кожен із очевидними ознаками деменції, робить Америку посміховиськом для всього світу.

Хто ж може стати цим альтернативним кандидатом? Як вважають американські політтехнологи – той самий губернатор Кентуккі Бешир, якого The Hill називає «новою зіркою демократів».

Але є й інші кандидати — губернатор Каліфорнії 56-річний Гевін Ньюсом та губернатор Мічигана 52-річна Гретхем Уітмер. Вони, як кажуть опитування, здобули б переконливу перемогу над Трампом.

Але є й сильні противники всемогутнього Дональда серед його власної партії. Це в минулому губернатор Південної Кароліни та представник США в ООН 51-річна Ніккі Хейлі.


Вона — найактивніша учасниця республіканських дебатів, третій раунд яких проходив цього середовища. Якийсь час Хейлі билася з іншим кандидатом, губернатором Флориди Роном Десантісом, за друге місце після Трампа, але зараз почала випереджати його завдяки своєму агресивному стилю, фотогенічності та незвичайному красномовству. Якщо у серпні її рейтинг серед кандидатів-республіканців становив 10 відсотків, то до третього туру дебатів він сягнув 16 відсотків. І якщо ця тенденція триватиме, то цілком можливо, що до березневого «супервівторка», коли в праймеріз візьмуть участь одразу 15 штатів, вона наздожене Трампа, який поки що поза конкуренцією зі своїми 43 відсотками.

Для навколишнього світу важливим є те, що Хейлі є найактивнішою серед кандидатів-республіканців прихильницею продовження — і збільшення — військової допомоги Україні. І тут вона знаходить рішучу підтримку серед Сенату, який контролює демократи. Там і було заблоковано запропонований спікером Палати представників Майком Джонсоном пакет військової допомоги Ізраїлю, який не включав військову та іншу допомогу Україні. Переважна більшість сенаторів абсолютно переконана, що обидва пакети повинні йти у зв’язці.

Як пише The Washington Post, Хейлі зі своїм досвідом «стала б відповідальним лідером Америки, якби їй удалося обійти суперників та перемогти на листопадових виборах». Вражаюче визнання у редакційній статті газети, наближеної до демократичної партії! Таке відчуття, що вона не проти пошукати кандидата на президентство навіть у лавах конкурентів, аби не допускати до влади Трампа.

Звичайно ж, сценарій, за якого обидві партії поміняють своїх кандидатів і знайдуть новий порох у порохівницях замість запліснявілого, на жаль, поки що малоймовірний завдяки американській політичній інерції та архаїчному виборному законодавству. Але світ став динамічнішим і до виборів ситуація може змінитися. У той час як інші кандидати ламають списи у суперечках на дебатах, Трамп

їх демонстративно ігнорує, а більшу частину часу разом із членами свого сімейства (такими ж шахраями, як і він сам) намагається опротестувати звинувачення у незліченних порушеннях закону. Низка цих судів проходитиме аж до виборів, і американській публіці може набридти вистава, в якій Трамп зображає “жертву політичних переслідувань”.

Вимога знайти адекватнішого кандидата в президенти в Америці точно наростатиме.

Ольга Степанова

Recent Posts

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

1 хв. ago

“Любов переможе”: депутатка Марія Мезенцева вийшла заміж

34-річна українська депутатка від "Слуги народу" Марія Мезенцева вийшла заміж та показала весільні кадри. Фото…

13 хв. ago

Хотів на фронт: працівника ТЦК засудили за втечу зі служби

Військового територіального центру комплектування засудили на три роки ув'язнення за те, що впродовж двох тижнів…

22 хв. ago

“Закохалася в обох”: Анджеліна Джолі зустрічалася з кількома чоловіками

Акторка після розлучення з Бредом Піттом присвятила себе роботі та дітям. Втім, інсайдери розповіли, ким…

33 хв. ago

В Україну повертаються масові відключення світла: з якої години вони почнуться

У понеділок, 20 травня, по всій Україні знову діятимуть графіки відключень світла. Втім, обмежувати електропостачання будуть…

41 хв. ago

Президент Ірану загинув: ЗМІ з’ясували подробиці авіакатастрофи

Президент Іранської Республіки Ібрахім Раїсі загинув внаслідок авіакатастрофи. Про це повідомляє видання N12, посилаючись на свої обізнані джерела. За…

52 хв. ago