Хочуть перекласти борги на киян: у Київраді сварять Кличка, бо закриває очі на оборудки Київводоканалу

Повертаючи місту інфраструктуру, ПрАТ “Київводоканал” водночас передає свої борги, а провладні депутати ще й пролобіювали виділення 1,5 млрд грн підприємству, стверджує опозиція у Київраді

Політичні суперники звинувачують київського міського голову та його фракцію “УДАР” у Київраді у відмові голосувати за створення комісії з перевірки діяльності ПрАТ “Київводоканал”. Кажуть: мовляв, фракція Кличка, та й уся влада міста загалом, не хоче відкритості при передачі майна ПрАТ у комунальну власність – адже хоче тихцем перекласти борги підприємців на плечі киян. На додачу до цього, просять додатково “влити” у “Київводоканал” 1,5 мільярди гривень.

Про суперечку з приводу повернення ПрАТ “Київводоканал” міській громаді повідомив очільник “бюджетної” комісії Київради, депутат від “Слуги народу” Андрій Вітренко. Депутат каже: провладна фракція “УДАР” у міськраді відмовилася голосувати за створення ТКК по зіяльності приватної компанії, бо влада боїться відкритого і прозорого процесу передачі ПрАТ до комунальної власності.

“Хоче по-тихому перекласти його борги на плечі підприємців та мешканців Києва. А то того ж додатково профінансувати з міського бюджету на 1,5 мільярдів гривень. Навіщо? Щоб процес набивання кишень столичний чиновників бюджетними коштами не зупинявся”, – зазначив Вітренко.

Депутат додає, що саме за часів хазяйнування ПрАТ “Київводоканал” якість води суттєво погіршилася, у домівки киян продовжує поступати жовта, іржава вода з високим вмістом металів. Втім, приватний бізнес-проект, що має кримінальні провадження за розкрадання бюджетних коштів тощо, каже Вітренко, не може просто так піти без перевірок.

“Віталій Володимирович, 5 років тому ви обіцяли, що на Оболоні можна буде пити воду з крана. Цього робити досі не можна, там вміст шкідливих для організму речовин перевищений”, – нагадав Вітренко Віталію Кличку прямо з трибуни Київради.

Його колега, Микола Конопелько, також зазначив у дописі на Facebook, що за часи, поки ПрАТ “Київводоканал” керував інфраструктурою, вона зносилася – до 80% у водогонах та тепломережах. Як один з останніх прикладів цього навів два масштабних прориви водогону, що сталися біля ТЦ “Ocean Plaza”.

“Акціонерну компанію “Київводоканал” реорганізують в комунальне підприємство і витратять на це 1,5 млрд грн під час війни. І таким чином, перекладуть проблеми приватного підприємства Київводоканал на плечі міського бюджету та киян. Бо зроблять комунальним. Мабуть, всі активи Київводоканалу, які буди цікаві приватним власникам закінчилися, а пасиви тягнути вони не хочуть”, – зазначив депутат.

Рішення про передачу міського майна громаді було прийняте у четвер, 16 травня. Про це повідомила КМДА у своєму акаунті на Facebook. Чиновники зазначили, що роблять це “для подолання кризи та виконання нагальних заходів для стабілізації роботи господарства”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Частину України накриє спека до +38 градусів: погода на 4 липня

У четвер, 4 липня, в частині України температура повітря сягатиме +38 градусів. Про це повідомляє Укргідрометцентр.…

3 хв. ago

Кейт Міддлтон та принц Вільям хочуть іншого майбутнього для Шарлотти та Луї

Кейт Міддлтон та принц Вільям можуть піти на доволі сміливий крок, щоб двоє їхніх дітей…

6 хв. ago

Смерть дронам: як бразильські літаки Embraer допоможуть захистити аеродроми ЗСУ

Нещодавні події актуалізували проблему захисту стаціонарних об'єктів ЗСУ, насамперед аеродромів. Військовий аналітик Костянтин Машовець пропонує…

10 хв. ago

Зеленському дуже надоїв прем’єр Шмигаль: шукає ким його замінити

Президент України Володимир Зеленський "втомився" від прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Про це говорять люди в оточенні…

12 хв. ago

Чи можуть відправити на фронт мобілізованого, який пропустив підготовку через хворобу

В Україні продовжуються активні мобілізаційні заходи. Водночас це не зменшує кількість питань цивільних щодо призову…

27 хв. ago

Чоловік роками прикидався лікарем й виманив у своєї дівчини $360 тисяч

У китайському Шанхаї завершився резонансний судовий процес над чоловіком на прізвище Чжан, який протягом шести…

29 хв. ago