В Києві нашестя невідомих мошок: звідки взялися і наскільки небезпечні

Кияни почали масово скаржитися на мошок. Люди кажуть, що вони рояться в парках і біля водойм та боляче гризуть. Тіло після того свербить і пухне. Про це 8 травня повідомили у ТСН.

Рій мошок напав просто посеред столичного парку

За словами киянки, коли вона гуляла із 9-річним сином, їх покусали мошки. На ранок у дитини розпухли губи, вуха, де укусів не було. Почалося запаморочення.

“У нього на ранок розпухли губи, вуха, хоча там його не кусали. По всьому тілу почалося як кропивниця. Почалася задуха, йому почалося паморочитися в голові. Тож довелося негайно звернутися до лікаря”, – каже жінка.

У самої киянки після відпочинку на вулиці з’явилися червоні ранки, які печуть і сверблять.

Днями рій мошок напав просто посеред столичного парку і на переселенку з Херсона. Сюди вона переїхала 2022-го. В рідному місті таких кусючок не бачила. Вперше їхньою жертвою стала торік. Тоді спочатку відпочивала неподалік столиці на Десні. За кілька днів мошка погризла знову, вже в Києві.

“Лікарка вважала, що у мене занесена якась інфекція. Ми здали аналізи, інфекції не виявили. Ми зрозуміли, що це суто алергічна реакція”, – каже жінка.

Що відомо про мошок, які атакують киян

Президентка Асоціації професіоналів довкілля Людмила Циганок пояснює: зазвичай така мошка живе в регіонах, де багато лісів, водойм, вогко й тепло, зокрема на Волині та в північних областях, як-от Чернігівщина. Однак клімат змінюється – комахи мігрують.

“Мошка з’їдає мікроорганізми відмерлих решток, вона харчується також відмерлими рештками рослинності, вони згризають верхні шматочки епітелію. Таким чином вони виживають”, – каже Людмила Циганок.

Що кажуть медики про укуси комах

Олександр Назаренко – головний лікар клініки імунології та алергології. Каже: до нього цьогоріч з такими ж симптомами, як у Поліни та Світлани, звертається дуже багато пацієнтів.

“Алергія до комах часто пов’язана з токсичною дією слини цієї мошки. Це може бути у людей, коли є різні порушення обміну речовин або коли є алергічна реакція безпосередньо до комах”, – каже медик.

Лікар радить насамперед приймати антигістамінні препарати та не розчісувати місця укусу. Стає гірше – поспішайте до медиків. Бо можливі навіть летальні випадки.

“Якщо чиста алергічна реакція, вона йде одразу через декілька хвилин. А якщо це вже приєднується інфекція, то це буде вже декілька днів – і тоді буде набряк, може бути нагноєння”, – пояснив Олександр Назаренко.

Екологи ж обнадіюють: скоро цих кусючих мошок стане менше. Птахи висидять потомство і почнуть на них активно полювати.

Ольга Степанова

Recent Posts

74-річний Річард Гір з дружиною зʼявився на Каннському кінофестивалі-2024

74-річний американський актор Річард Гір відвідав Каннський кінофестиваль-2024 з дружиною Алехандрою Сільвою. Знімками 41-річна обраниця зірки "Красуні" поділилася в…

6 години ago

«Хрещений батько» ШІ вважає, що варто заборонити його військове використання

Інформатик Джеффрі Хінтон, якого називають «хрещеним батьком штучного інтелекту» за його великий внесок у розвиток…

6 години ago

Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової…

6 години ago

Робити і не афішувати: екс-голова Пентагону про введення іноземних військ в Україну

В даний час не варто виключати можливість введення військ НАТО до України, але не треба це афішувати.…

6 години ago

Підводні кабелі вразливі до шпигунства з боку китайських ремонтних кораблів, – WSJ

Підводні кабелі, які передають інтернет-трафік через Тихий океан, можуть бути вразливі для втручання з боку китайських ремонтних…

6 години ago

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

7 години ago