Categories: Інциденти

Британський корабель пішов на дно після атаки хуситів у Червоному морі

Зареєстрований у Британії вантажний корабель Rubymar затонув у Червоному морі після влучання ракети хуситів. Судно було першим знищеним у межах військової кампанії хуситів, спрямованої проти Ізраїлю. Раніше США і Британія завдали ударів по об’єктах хуситів у Ємені.

Про це пише Daily Mail.

“Рубімар” зазнав нападу 18 лютого підтримуваних Іраном повстанців-хуситів. Він перевозив вантаж добрив.

За даними Служби морських торговельних операцій Великої Британії (UKMTO), напад стався в протоці Баб-ель-Мандаб, за 35 морських миль на південь від Аль-Мухи, Ємен. Напад стався в неділю ввечері, вже пізніше судно було ідентифіковано як Rubymar.

Екіпаж зареєстрованого в Британії вантажного судна завдовжки 171,6 метра і завширшки 27 метрів був змушений “покинути судно” після нападу. Напередодні ввечері в UKMTO заявили, що весь екіпаж у безпеці і влада проводить розслідування.

Судно є першим судном, повністю знищеним під час нинішньої близькосхідної кризи.

Міжнародно визнаний уряд Ємену, а також регіональний військовий чиновник підтвердили, що корабель затонув. Чиновник говорив на умовах анонімності, оскільки інформація не була схвалена для публікації.

Зв’язатися з менеджером Rubymar у Бейруті для отримання коментарів не вдалося.

Уряд Ємену у вигнанні, який з 2015 року підтримує коаліція, очолювана Саудівською Аравією, заявив, що “Рубімар” затонув пізно ввечері в п’ятницю, коли в Червоному морі почався шторм. Судно дрейфувало 12 днів після нападу, його планували відбуксирувати в безпечний порт.

Судно “Рубімар” затонуло в Червоному моріФото: Скриншот

Підтримувані Іраном хусити, які стверджували, що корабель затонув майже відразу після нападу, не відразу визнали, що корабель затонув.

Уже зараз багато кораблів згорнули з маршруту. Затоплення “Рубімара” може призвести до пошуку обхідних шляхів і підвищення страхових ставок для суден, що курсують водним шляхом, що потенційно призведе до зростання глобальної інфляції та вплине на постачання гуманітарної допомоги в регіон.

Раніше американські війська завдали удару і знищили хуситську ракету класу “земля-повітря” в Ємені в п’ятницю, вирішивши, що вона становить “безпосередню загрозу” для американських літаків, оголосило Центральне командування США на Близькому Сході.

Підтримувані Іраном хусити, які контролюють більшу частину роздертого війною Ємену, з листопада нападають на судна в Червоному морі в рамках кампанії, яка, за їхніми словами, проводиться на знак солідарності з палестинцями в Газі в умовах війни між Ізраїлем і ХАМАСом.

Сполучені Штати очолюють військово-морську коаліцію для захисту суден на життєво важливому водному шляху, і завдають повітряних ударів по території хуситів, як самостійно, так і разом із Великою Британією.

У п’ятницю ввечері хусити запустили протикорабельну ракету в Червоне море, але, за попередніми даними, жодні судна не постраждали.

Згідно зі спільною заявою, минулими вихідними сили США і Великої Британії завдали ударів по 18 об’єктах хуситів у восьми місцях Ємену, зокрема по складах зброї, ударних безпілотниках, системах ППО, радарних комплексах і гелікоптерах.

Хусити заявили, що внаслідок атаки одна людина загинула і вісім дістали поранення.

Єменські хусити, серед інших, атакували корабель, який прямував до Ірану, а також судно з гуманітарною допомогою.

Ахмед Авад бін Мубарак, прем’єр-міністр міжнародно визнаного уряду Ємену, назвав затоплення корабля “Рубімар” безпрецедентною екологічною катастрофою.

“Це нова катастрофа для нашої країни і нашого народу. Щодня ми платимо за злочини хуситів, які не зупинилися на тому, що кинули Ємен у катастрофу державного перевороту і війну”, — заявив Мубарак.

Хусити утримують столицю Ємену Сану з 2014 року, вигнавши уряд. З 2015 року вона боролася з коаліцією, очолюваною Саудівською Аравією, у війні, що зайшла в глухий кут.

Раніше німецький фрегат “Гессен”, дислокований у Червоному морі для захисту міжнародного судноплавства, вперше відбив атаку єменських хуситів.

“Гессен” раніше відправився з Вільгельмсхафена в район бойових дій з метою мати змогу приступити до виконання операції одразу після рішення Бундестагу. У п’ятницю, 23 лютого, Бундестаг схвалив участь Німеччини в місії ЄС “Аспідес”, а міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що операція сприятиме стабілізації регіону.

Ольга Степанова

Recent Posts

Які “євробляхи” зараз купують українці: топ-10 найпопулярнішіх моделей

Автомобільний ринок України продовжує поповнюватись вживаним транспортом – лише за квітень український автопарк зріс на ще…

2 хв. ago

Маленькі доньки Брюса Вілліса дізналися про його діагноз: Він хотів би, щоб ми це зробили

Дружина зірки «Міцного горішка» Брюса Вілліса розповіла про їхнє сімейне життя на освітній конференції AFTD-2024. Емма…

9 хв. ago

Альтернатива мобілізації: українцям активно дають роботу в “армії відновлення”

До «Армії відновлення» залучено вже понад 120 тисяч людей. Цей проект був запущений у жовтні 2022 р.…

21 хв. ago

Останній прийом їжі принцеси Діани: ЗМІ розкрили, чим вечеряла Леді Ді

Принцеса Діана загинула 31 серпня у автомобільній аварії в тунелі Пон де л'Альма в Париж. Свій останній день…

29 хв. ago

Чи зростуть тарифи на світло: до чого готуватися

Рішення про підвищення тарифів на світло ще не прийняли, проте зберігається ймовірність, що вони таки можуть зрости…

36 хв. ago

The Wall Street Journal проаналізувала основні меседжі Путіна під час парада

Російський диктатор Володимир Путін усе більше використовує трибуну, щоб доводити до відома свою політичну програму,…

47 хв. ago