Site icon Експерт

Що варто їсти, аби уникнути похмілля: лікарка поділилася секретом

Зимові свята часто супроводжуються пишними застіллями у колі рідних чи друзів. Проте надмірне споживання алкоголю може зіпсувати ранок наступного дня. Щоб уникнути виснажливого похмілля та головного болю, британська лікарка радить звернути увагу на один конкретний продукт.

Про це пише The Mirror.

Лікарка-реаніматолог, яка відомий під ніком @neenziemd у TikTok розповіла, що вживання сиру може допомогти запобігти похміллю, тому на вашому святковому столі має бути сирна тарілка.

«Якщо ви збираєтеся провести вечір у колі родичів чи друзів та вживати алкоголь — вам необхідно з’їсти кілька шматочків сиру напередодні. Сир може зменшити ризик виникнення похмілля, адже він має високий вміст білка, жиру та складних вуглеводів, які покривають шлунок, що зменшує всмоктування алкоголю», — пояснила лікарка.

Сир може сприяти більш ефективному переробленню алкоголю організмом та захистити печінку від негативного впливу. Крім того, він відновлює запас корисних речовин, зокрема вітаміну В та кальцію, які активно втрачаються під час споживання спиртних напоїв.

Також лікарка підкреслює, що кальцій підтримує здоров’я нервів і м’язів, а вітамін «В» є ключовим для енергії та обміну речовин.

«Найкращий алкоголь — це відмова від нього, але якщо ви плануєте випити, спочатку з’їжте сиру», — радить фахівчиня.

Водночас сімейна лікарка мережі «LloydsPharmacy» Бхавіні Шах пояснила, як різні дози спиртного впливають на організм та коли виникає похмілля.

За словами експертки, лише одна-дві одиниці алкоголю (де одиниця — це 10 мл чистого спирту) прискорюють серцебиття та роблять людину товариською. Однак уже після чотирьох-шести одиниць починає страждати нервова система: сповільнюється реакція та погіршується здатність приймати адекватні рішення.

Критичною межею лікарка називає вісім одиниць алкоголю — це приблизно чотири стандартні келихи вина або чотири пінти (приблизно 0,56 л — Ред.) легкого пива. На цьому етапі печінка не встигає переробити токсини за ніч, що гарантує важкий ранок із порушенням зору та сну.

Якщо ж доза випитого алкоголю перевищує десять одиниць, тоді виникає серйозна інтоксикація з порушенням координації, нудотою, зневодненням та гострим головним болем.

Читати повну версію