Site icon Експерт

Присмак смерті в роті: Популярні напої можуть спровокувати розвиток раку – вчені довели небезпеку

Нове дослідження показало, що щоденне вживання підсолоджених напоїв може суттєво підвищити ризик розвитку раку порожнини рота. Вчені з Університету Вашингтона проаналізували дані понад 160 000 жінок і з’ясували, що ті, хто випиває хоча б один солодкий напій на день, мають у п’ять разів вищий ризик розвитку цього виду онкології. Про це пише Daily Mail.

Що показало дослідження

У роботі, опублікованій у JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, під керівництвом професора Бріттані Барбер, дослідники спостерігали 124 випадки раку порожнини рота за 30 років.

Головні висновки:

Чому цукор небезпечний

Науковці припускають, що надлишок цукру створює сприятливе середовище для розвитку ракових клітин, оскільки стимулює хронічні запальні процеси.

Крім онкологічних ризиків, солодкі газовані напої та інші підсолоджені продукти вже давно пов’язують із:

Як розпізнати хворобу

Лікарі наголошують, що рання діагностика є критично важливою. До симптомів раку порожнини рота можуть належати:

Як зменшити ризики

Фахівці радять обмежити споживання підсолоджених напоїв, адже це значно знижує ризики розвитку небезпечних ускладнень. Також важливо регулярно проходити стоматологічні огляди, які можуть допомогти вчасно виявити перші ознаки хвороби.

Читати повну версію