Site icon Експерт

Дієтолог розповів, чому варто пити зелений чай з лимоном

Зелений чай з лимоном можна пити як освіжаючий напій в холодному вигляді або ж теплим. Дієтолог Авів Джошуа розповів, що така комбінація може бути особливо корисною для регулювання рівня цукру в крові та функціонування імунної системи, пише видання verywell health.

Дослідження показали, що вживання зеленого чаю протягом декількох тижнів може допомогти регулювати рівень цукру в крові завдяки антиоксидантам, які називаються катехінами. 

Ці сполуки можуть зменшувати запалення та підтримувати здоров’я кишечника, що може сприяти зниженню рівня цукру в крові у здорових людей та осіб із метаболічним синдромом, тобто, з сукупністю факторів, що підвищують ризик серцевих захворювань, інсульту та діабету.

Більше того, ще одне дослідження показало, що вживання зеленого чаю допомагає знизити рівень цукру в крові натщесерце, тобто кількість цукру в крові після 8–12 годин голодування.

Також лимонний сік сам по собі або доданий до зеленого чаю може зменшити стрибки цукру в крові після їжі, сповільнюючи процес перетравлення крохмалю в організмі.

В Національному інституті діабету зазначили, що вживання зеленого чаю з лимоном може допомогти запобігти інсулінорезистентності, коли організм не реагує на інсулін – гормон, що регулює рівень цукру в крові.

Окрім цього, антиоксиданти  в зеленому чаї можуть зменшувати запалення та знижувати окислювальний стрес, покращуючи здатність організму ефективно використовувати інсулін та блокуючи всмоктування вуглеводів у процесі травлення.

В статті зазначається, що в одному з досліджень люди з діабетом 2 типу, які вживали екстракт зеленого чаю протягом 16 тижнів, продемонстрували зниження інсулінорезистентності.

Також, якщо додати трошки лимонного соку до зеленого чаю, а не цукор, можна знизити надмірне його вживання, що може стати причиною інсулінорезистентності.

Ще одне дослідження про вплив антиоксидантів у продуктах харчування показало, що регулярне вживання зеленого чаю з лимоном здатне допомогти знизити ризик інфекцій і боротися з хворобами завдяки антиоксидантам, що містяться в напої, таким як поліфеноли і вітамін С, які можуть зміцнити імунну систему.

В публікації зазначається, що хоча й потрібні додаткові дослідження на людях, попередні результати показують, що зелений чай може захищати від деяких вірусних інфекцій, таких як: грип, аденовірус та гепатит.

Згідно з даними одного з досліджень, щоденне вживання напоїв, багатих на катехін, таких як зелений чай, протягом 12 тижнів знижувало ризик інфекцій верхніх дихальних шляхів на 50% порівняно з людьми, які не вживали катехіни.

В публікації додається, що лимонний сік також має антимікробні властивості, хоча необхідні додаткові дослідження, щоб проаналізувати, як і чи може це застосовуватися більш широко до конкретних інфекцій.

Варто врахувати, що хоча зелений чай з лимоном, як правило, безпечний для більшості здорових дорослих, він може не підходити деяким людям, чутливим до кофеїну або тим, хто приймає певні ліки, які можуть взаємодіяти із зеленим чаєм.

Читати повну версію