Щороку під час сексу помирає безліч людей: учені назвали причину

У сексу існує безліч фізичних і психологічних переваг, серед яких зниження кров’яного тиску, поліпшення імунітету і сну, пише ScienceAlert.

Під час акту фізичної близькості та оргазму в нашому організмі вивільняється окситоцин, який також називають гормоном любові. Він відіграє важливу роль для побудови довіри та зв’язку між людьми.

Але є й погані новини, іноді люди помирають під час сексу або незабаром після нього. На щастя, статистика смертей під час сексу надзвичайно низька і становить 0,6% усіх випадків раптової смерті.

Існує багато причин, чому це відбувається з людьми. У більшості випадків це спричинено фізичним навантаженням або ліками, що відпускаються за рецептом (наприклад, препаратами для лікування еректильної дисфункції), або забороненими наркотиками, як-от кокаїн, або і тим, і іншим.

Учені кажуть, що ризик раптової серцевої смерті (РСС) зростає з віком. Згідно з дослідженням, проведеним у Німеччині, серед 32 000 раптових смертей за 33-річний період 0,2% випадків сталися під час сексуальної активності.

Раптова смерть наздоганяла переважно чоловіків, чий середній вік становив 59 років. Найчастіше вони помирали від серцевого нападу, а також інфаркту міокарда. Дослідження раптової серцевої смерті та сексуальної активності в США, Франції та Південній Кореї показують аналогічні результати.

Але в Лондонському університеті Святого Георгія з’ясували, що раптова смерть під час сексу характерна не тільки для чоловіків середнього віку. Автори дослідження вивчали раптову серцеву смерть у 6847 випадках, що сталися в період із січня 1994 року по серпень 2020 року.

З них 17 (0,2%) сталися під час або протягом однієї години після сексуальної активності. Середній вік смерті становив 38 років, і 35% випадків припало на жінок, що вище, ніж у попередніх дослідженнях.

Причинами цих смертей були не серцеві напади, як це було у літніх чоловіків. У половині випадків причиною було раптове порушення серцевого ритму, яке називається синдромом раптової аритмічної смерті.

Друге місце посіло розшарування аорти, на яке припало 12% летальних випадків.

Решта випадків були пов’язані зі структурними аномаліями, як-от кардіоміопатія (захворювання серцевого м’яза, через яке серцю складніше перекачувати кров до решти частин тіла), або з рідкісною групою генетичних станів, відомих як каналопатії.

Нове дослідження припускає, що раптова серцева смерть у людей віком до 50 років здебільшого спричинена синдромом раптової аритмічної смерті або кардіоміопатією.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не Содоль єдиний? Військовий поскаржився на старших начальників ЗСУ

Не так давно було звільнено Юрія Содоля з посади командувача ОС ЗСУ, насамперед через нехтування життями солдат.…

5 хв. ago

Ексчиновник отримав 17 тис. штрафу попри оновлення даних в “Резерв+” та явку в ТЦК: деталі

На Одещині колишній працівник податкової міліції отримав від ТЦК 17 тисяч гривень штрафу за те,…

9 хв. ago

НБУ запровадить обмеження на перекази з картки на картку: подробиці

Національний банк України планує запровадити обмеження для переведення з картки на картку. Наразі проводяться обговорення цього питання…

26 хв. ago

Хвора на рак Кейт Міддлтон може порушити королівську традицію: випливли нові подробиці

У березні 2024 року Кейт Міддлтон записала відеозвернення до британців та світової громадськості, в якому…

29 хв. ago

Хезболла вдарила 200 ракетами та безпілотниками по базах Ізраїлю, – Bloomberg

Ліванське угруповання "Хезболла", що має підтримку Ірану, заявило про завдання масових ракетних ударів та ударів безпілотниками по північних…

45 хв. ago

Прогноз магнітних бур на 4-6 липня: якою буде сонячна активність

«Главком» підготував для вас прогноз магнітних бур на наступні три дні, що базується на даних, які надає Центр прогнозування…

47 хв. ago