Як покращити сон під час війни без таблеток: психотерапевт дав кілька корисних порад

З початку війни багато українців зіткнулися з серйозними проблемами зі сном. Постійна тривожність та занепокоєння не дають заснути, навіть якщо ніч видалася тихою. Тому психотерапевт дав кілька корисних порад, які допоможуть налагодити сон та покращити емоційне здоров’я у цей складний час.

Директор Науково-навчального інституту психічного здоров’я Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця дав інтерв’ю виданню РБК-Україна, в якому розповів, як українці можуть налагодити сон без вживання лікарських засобів.

За словами Олега Чабана, в першу чергу необхідно знизити кількість елементів, що турбують. Насамперед – це гаджети, за допомогою яких люди отримують багато інформації. А по-друге, людям варто щодня приділяти час легкій фізичній активності протягом дня та особливо увечері.

Психотерапевт також радить українцям прибрати джерела звуків та світла у спальні, які можуть заважати якісному сну.

“Навіть місяць у вікно – це вже частинка порушеного сну. Ми обставилися електронними циферблатами, вони навіть при закритих очах зменшують кількість мелатоніну (“гормону сну”)”, – додав Чабан.

Психотерапевт звернув увагу також на харчування. Він вважає, що для якісного сну потрібно припинити їсти за три-чотири години до того, як лягати в ліжко, і їсти продукти, які не викликатимуть бродіння в кишечнику. Воду також не варто пити безпосередньо перед сном.

Що стосується харчування протягом дня, то експерт радить вживати продукти, що містять L-триптофан (наприклад, твердий сир та горіхи), що бере участь у виробленні мелатоніну – гормону сну.

Олег Чабан також порадив людям знайти власний спосіб розрядки, який допоможе розслабитись. Це можуть бути прогулянки та бесіди з близькими людьми, вигул собаки чи фізична активність.

Ольга Степанова

Recent Posts

Принцеса Анна поділилася першою заявою після струсу мозку

Принцеса Анна поділилася своїм першим повідомленням після того, як її виписали з лікарні, де вона…

37 хв. ago

Астронавти NASA застрягли в космосі на пів року через поломку корабля

Американські астронавти Баррі Вілмор та Суніта Вільямс, які мали повернутися на Землю після тижневої місії…

40 хв. ago

В Україні з’явиться новий податок: ціни збільшаться на низку популярних продуктів

До Податкового кодексу введуть нову ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру…

44 хв. ago

Уряд погодився збільшити бронь від мобілізації для чиновників та працівників держструктур

Кабінет міністрів вніс зміни в організацію призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації. Про це повідомив представник…

49 хв. ago

“Все глибша і глибша прірва”: Притула висловився про українців, що виїхали за кордон

Колишній телеведучий та волонтер Сергій Притула розкритикував владу за обмеження українців за кордоном на тлі посилення мобілізації.…

53 хв. ago

Євросоюз перестав купувати в України яйця та цукор без мита

Європейська комісія ухвалила рішення про введення скасованого раніше в рамках торговельного безвізу мита на два…

1 годину ago