Порушує сон і псує настрій: лікарі розповіли, як на нас впливає переведення годинників

Щороку багато хто з нас проходить через ритуал переходу на літній час, переводячи стрілки годинника на годину вперед. Це зрушення покликане забезпечити нам більше вечірнього денного світла, але воно не позбавлене недоліків. Однак лікарі зазначають, що ця, здавалося б, незначна зміна може істотно вплинути на наше здоров’я і самопочуття, пише Harvard Health Publishing.

Суть проблеми полягає в тому, як це годинне коригування впливає на циркадні ритми нашого організму — наш внутрішній годинник, що регулює сон, настрій і апетит протягом 24 годин, каже доктор Чарльз Чейзлер, експерт з медицини сну з Гарвардської медичної школи. Перехід на новий день може порушити ці ритми, що призведе до зниження ранкової освітленості, а це, своєю чергою, може призвести до зниження рівня серотоніну — гормону, що підвищує наш настрій. Крім того, більша кількість світла ввечері може порушити вироблення мелатоніну, що ускладнює засинання. У багатьох порушується графік сну, що призводить до недосипання і підвищеної стомлюваності, що може навіть призвести до сплеску автомобільних аварій відразу після зміни годинника.

Попри те, що перехід на літній час покликаний продовжити вечірній світловий день для відпочинку і скоротити споживання енергії, багато хто сумнівається в його актуальності. Значна частина населення воліла б відмовитися від нього, посилаючись як основну причину на проблеми зі здоров’ям. Проте, спроби скасувати це піврічне переведення годинників зайшли в глухий кут у законодавчих органах.

Доктор Чейзлер пропонує практичні кроки для полегшення переходу. Поступове коригування часу сну перед зміною годинника, короткий денний сон за необхідності та ранкове освітлення можуть допомогти перебудувати наш внутрішній годинник. Він також радить відкласти ранкові заняття і скоротити споживання речовин, що порушують сон, таких як алкоголь і кофеїн, на період зміни часу. Ці стратегії допоможуть пом’якшити короткострокові наслідки переходу на літній час для нашого тіла і психіки, зробивши адаптацію плавнішою і такою, що менше впливає на наше повсякденне життя.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, чи вилучатимуть для ЗСУ автомобіль, якщо він один у власника

У новому законі про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року,…

17 секунд ago

Підтоплення у Росії: влада Якутії запровадила надзвичайний стан через паводок (фото)

У російській Якутії ввели надзвичайний стан регіонального характеру з 20 травня в Якутії через паводок. За добу до зони…

11 хв. ago

Сталась помилка: працівник роками отримував гроші за догляд за людиною, яка виявилась мертвою

Соціальний працівник, який мав доглядати за пацієнтом, отримав платежі на загальну суму майже 63 000…

19 хв. ago

Кейт Міддлтон знадобилася допомога фахівців, які лікували Папу Римського

Ось уже п'ять місяців увесь світ спостерігає за долею Кейт Мідлтон. Досі до кінця не ясно,…

30 хв. ago

Мобілізація 2024: термін оновлення даних у ТЦК можуть пролонгувати

Новий закон про посилення мобілізації зобов’язує українців за 60 днів оновити свої військово-облікові дані. Однак цей…

38 хв. ago

Іграшка для мільйонерів: у Bugatti випустили 6 реплік легендарних спорткарів Type 35

Ательє The Little Car Company у співпраці з Bugatti випустили шість унікальних автівок з нагоди…

49 хв. ago