Їжте частіше: 5 найкорисніших продуктів для здоров’я серця

ВООЗ у вересні 2023 року опублікувала доповідь про руйнівні глобальні наслідки високого кров’яного тиску. Виходячи з цих даних, кожен третій дорослий страждає від підвищеного кров’яного тиску. Але правильне харчування може допомогти в боротьбі з високим кров’яним тиском. Деякі продукти особливо корисні для здоров’я серця. Про це пише Fit For Fun.

Ягоди

Фото: Pixabay

Ягоди — корисні для судин. Такі ягоди, як чорниця, полуниця та малина, багаті на флавоноїди та антиоксиданти. Дослідження Університету Едіт Коуен в Австралії показало, що люди, які їдять багато продуктів, що містять флавоноїди, можуть бути краще захищені від хвороб серця.

Антиоксиданти можуть допомогти запобігти пошкодженню кровоносних судин. Флавоноїди сприяють виробленню оксиду азоту, який розслабляє кровоносні судини і знижує кров’яний тиск.

Листові овочі

Зелені листові овочі, такі як шпинат, капуста і мангольд є чудовими джерелами калію. Калій допомагає компенсувати негативний вплив натрію на кров’яний тиск, допомагаючи організму виводити надлишок натрію.

Зелені листові овочі також містять нітрати, які розширюють кровоносні судини і можуть знизити кров’яний тиск.

Нежирний йогурт

Фото: Freepik

Нежирний йогурт є хорошим джерелом кальцію та пробіотичних бактерій. Кальцій має здатність впливати на м’язовий шар кровоносних судин, роблячи їх вужчими або ширшими.

Це важливо для артеріального тиску, оскільки ширина кровоносних судин впливає на те, наскільки легко кров тече по тілу. Пробіотики також сприяють здоров’ю кишківника, що, своєю чергою, може поліпшити засвоєння поживних речовин і стабілізувати кров’яний тиск.

Вівсянка

Вівсянка містить розчинну клітковину, особливо бета-глюкани. Клітковина допомагає знизити рівень холестерину, високий рівень якого пов’язаний із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Крім того, клітковина, що міститься у вівсянці, допомагає знизити кров’яний тиск, тим самим запобігаючи можливому закупорюванню артерій.

Лосось

Фото: Freepik

Лосось багатий на жирні кислоти омега-3, особливо EPA (ейкозапентаєнову кислоту) і DHA (докозагексаєнову кислоту). Ці жирні кислоти можуть допомогти зменшити запалення в кровоносних судинах і контролювати згортання крові. Це може знизити кров’яний тиск і зменшити ризик серцевих захворювань.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago