Не довго й померти: дієта Дженніфер Еністон, Холлі Беррі й Кортні Кардаш’ян не сподобалася лікарям

Інтервальне голодування рекламується через низку короткострокових переваг, виявлених в останніх дослідженнях. Цю практику як спосіб контролювати свою фігуру пропагують такі знаменитості, як Дженніфер Еністон, Х’ю Джекман, Холлі Беррі, Кріс Хемсворт і Кортні Кардаш’ян. Але разом з тим мало що відомо про його довгострокові наслідки. Нове дослідження виявило деякі тривожні зв’язки, які можуть переважити переваги інтервального голодування в довгостроковій перспективі.

Одна з форм цього популярного дієтичного втручання, відома як обмежене в часі харчування, полягає в тому, що люди, які дотримуються дієти, обмежують споживання їжі до восьми годин або менше на добу, а решту 16 годин або й більше постують, пише ScienceAlert. 

Хоча дехто застосовує цю екстремальну форму дієти під наглядом лікаря для вирішення конкретних проблем зі здоров’ям, багато хто використовує її як спосіб прискореного схуднення без консультації з лікарем.

Вага, безумовно, є одним з аспектів здорового тіла, проте дослідження китайських вчених свідчить, що таке голодування пов’язане з серйозними довгостроковими наслідками, включаючи серцево-судинні захворювання і передчасну смерть. Причому це стосується як звичайних пацієнтів, так і хворих на рак. 

“Ми виявили, що люди, які дотримувалися восьмигодинної схеми харчування, мали вищий рівень серцево-судинної смертності”, – зробили вони висновок.

Тривожні висновки медиків

Експеримент базувався на даних понад 20 тисяч дорослих американців, які брали участь у Національному дослідженні здоров’я та харчування у 2003-2018 роках, а дані про смертність учасників станом на грудень 2019 року були отримані з Національного індексу смертності Центру з контролю та профілактики захворювань США.

Аналіз показав, що люди, які обмежували свій денний прийом їжі вісьмома годинами або менше, мали на 91% вищий ризик смерті від хвороб серця й на 66% – від інсульту. Вчені також переконались, що інтервальне голодування точно не впливає на зниження такого ризику. 

Команда виявила, що люди, які дотримувалися такого голодування, мали меншу суху м’язову масу, що було пов’язано з серцево-судинною смертністю.

“Пацієнтам, особливо з наявними захворюваннями серця або раком, дуже важливо знати про зв’язок між 8-годинним інтервальним голодуванням та підвищеним ризиком серцево-судинної смерті”, – наполягають лікарі.

Водночас, для людей, хворих на рак, прийом їжі протягом 16 годин або більше протягом дня виявився пов’язаним зі зниженням ризику смерті від раку.

“Дієтичні рекомендації мають бути більш персоналізованими”, – дійшли висновку медики. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Золота осінь повертається: Україну накриє тепло з Європи

Хоча осінь традиційно готує Україну до холодних температур, цього разу природа приготувала сюрприз. За даними…

13 секунд ago

У Польщі відбувається хвиля масових звільнень – ЗМІ

Кількість звільнених працівників у Польщі продовжує зростати. Про це пише газета Dziennik Gazeta Prawna. Експерти говорять про…

7 хв. ago

Бог шлюбу: Японець має 4 дружин, 2 коханок і 10 дітей

36-річний Рюта Ватанабе з північної префектури Хоккайдо, Японія, вирішив побудувати сімейне життя, яке кидає виклик…

38 хв. ago

Lufthansa отримала рекордний штраф за дискримінацію єврейських пасажирів

Авіакомпанія Lufthansa опинилася в епіцентрі скандалу після звинувачень у дискримінації, коли групі єврейських пасажирів відмовили…

44 хв. ago

Осінні канікули скасовано: деякі школярі залишаються без відпочинку

Українська система освіти опинилася під серйозним тиском через війну та енергетичну кризу, що змусило деякі…

48 хв. ago

Українці масово скуповують авто зі США: у тренді Tesla та Ford

Український ринок вживаних авто переживає справжній бум — у 2024 році американські машини стали особливо…

55 хв. ago