COVID-19 прискорює старіння клітин мозку – дослідження

Вчені зі США з’ясували, що коронавірус викликає передчасне старіння клітин головного мозку. Це може провокувати серйозні наслідки, наприклад, ураження мозку, аналогічне хворобі Паркінсона. У зв’язку з цим перенесли затяжну коронавірусну інфекцію рекомендують спостереження у невролога. Про це пише видання hagin.az.

Вчені з Меморіального онкологічного центру Слоуна-Кеттерінга та Колумбійського університету з’ясували, що коронавірус може впливати на нейрони, які виробляють дофамін. Результати дослідження опублікував журнал Cell Stem Cell. Автори досліджували дофамінові нейрони середнього мозку, отримані з поліпотентних стовбурових клітин людини. З’ясувалося, що SARS-CoV-2 порушує роботу цих клітин: вони починають надсилати хімічні сигнали, які активують процес запалення та реакцію клітинного старіння.

Також дослідники оцінили вплив вірусу на клітини серця, легень та бета-клітини підшлункової залози, але шлях старіння активувався лише у дофамінових нейронів.

Хоча SARS-CoV-2 вражає лише 5% дофамінових нейронів, вчені вважають, що навіть невеликій популяції інфікованих клітин буде достатньо для розвитку серйозних наслідків — наприклад, ураження мозку, аналогічного до хвороби Паркінсона. Тому пацієнтам, які перенесли затяжну коронавірусну інфекцію, можна рекомендувати спостереження у невролога.

Молекулярний біолог, науковий співробітник МДУ Сергій Харитонов, з яким поговорив «Комерсант», вказує, що всі віруси, які спричиняють респіраторні захворювання, у тому числі коронавірус, можуть проникати в нервові клітини. «Нюйкові рецептори — це, по суті, відростки головного мозку. Якщо вірус заразить нюхові нервові клітини, він може проникнути у мозок. Тому найчастіше у тих, хто перехворів на ковід, так довго відновлюється нюх», — пояснює Харитонов.

Російський учений підтверджує, що світові дослідження справді зафіксували загострення симптомів хвороби Паркінсона внаслідок коронавірусної інфекції у тих пацієнтів, які вже жили із цим захворюванням нервової системи. Було кілька випадків дебюту Паркінсона після COVID-19. Однак поки що зв’язок цих двох процесів безпосередньо не доведений, зазначає експерт. Те саме, продовжує він, та з іншими неврологічними захворюваннями, наприклад, деменцією. «Проникаючи в мозок, коронавірус збільшує навантаження на нього, частина нервових клітин гине. Через це може порушитись, наприклад, пам’ять. Згодом вона має відновитися, але у людей похилого віку ці процеси йдуть складніше», — каже вчений.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

53 хв. ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

2 години ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

2 години ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

2 години ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

2 години ago

Які криптовалюти найчастіше використовують злочинці: дослідження

Раніше більшість злочинців використовували біткоїн для розрахунків. Натомість останні кілька років перейшли на стейблкоїни. Це…

2 години ago