З точки зору харчування все не так просто, фахівці вже давно ведуть суперечки про те, чи корисно щодня їсти на сніданок яйця.
Річ у тім, що вони здобули погану репутацію через вплив на рівень “поганого” холестерину і на загальне здоров’я серця, пише Prevention.
“Для більшості людей нормально їсти яйце щодня в контексті здорового харчування. Яйця є зручним джерелом високоякісного білка і необхідних поживних речовин, таких як холін, що підтримує здоров’я мозку”, – розповіла експертка з харчування та здорового способу життя Саманта Кассетті.
“Для більшості людей щоденне вживання яйця стане гарним джерелом білка і мікроелементів без підвищеного ризику для здоров’я серця”, – додала дієтологиня Кейті Хедлі.
Проте слід пам’ятати про кілька змінних, які впливають на те, наскільки корисна ранкова звичка їсти яйця. Експерти підкреслюють, що вживання одного яйця на день принесе користь, але вживання більшої кількості може не мати того ж ефекту.
“Те, як ви готуєте яйця, може вплинути на їхню загальну корисність. Наприклад, яєчня-бовтанка, приготована на вершковому маслі, міститиме нездорові насичені жири. Здоровішим підходом було б готувати яйця на сковороді з оливковою олією першого віджиму або зварити їх”, – запропонувала Кассетті.
“Замість того, щоб подавати яйця з беконом і білим тостом, які обидва є сильно обробленими продуктами, зробіть яєчню з овочами і поєднуйте з цільнозерновим тостом із пюре з авокадо для збалансованої, поживної страви”, – рекомендувала Кассетті.
“Хоча яйця містять холестерин, дослідження засвідчили, що для більшості людей харчовий холестерин не чинить істотного впливу на рівень холестерину в крові. Фактично, яйця можуть бути частиною здорового для серця раціону харчування, особливо в поєднанні з овочами, фруктами, горіхами, насінням і цільним зерном”, – зазначила Кассетті.
Нещодавнє дослідження показує, що у людей, які споживали дюжину яєць на тиждень, рівень холестерину був таким самим, як у тих, хто їв менше двох.
Крім того, деякі вчені зазначили, що саме типові добавки до яєць, як-от бекон, тост із маслом, могли сприяти ризикам, пов’язаним із холестерином і здоров’ям серця, а не тільки яйця.
Так! “Велика перевага яєць у тому, що вони неймовірно багаті поживними речовинами. Вони містять білок, який допомагає залишатися ситими, і вони забезпечують необхідними вітамінами та мінералами, такими як вітамін D і B12, які підтримують здоров’я кісток, імунну функцію та рівень енергії. Холін, що міститься в яйцях, також чудово підходить для роботи і розвитку мозку, а лютеїн і зеаксантин у яйцях важливі для здорового зору”, – сказала Кассетті.
У кого алергія на яйця або хто дотримується веганської дієти, повинен, звісно, уникати яєць. Людям із високим рівнем “поганого” холестерину і тим, хто схильний до ризику серцевих захворювань, слід обмежити вживання яєць або їсти тільки білки.
Таким чином, яйця можуть забезпечити вас безліччю поживних речовин і переваг для здоров’я, тому абсолютно нормально включати цю їжу в щоденний раціон, головне не перестаратися.
Хоча дослідження показують, що для більшості людей вживання одного яйця на день навряд чи матиме негативний вплив на здоров’я, але вживання більше одного яйця на день може підвищити маркери, пов’язані зі здоров’ям серця, і може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.
У США провели соціологічне опитування, яке показало, що половина американців чекають на завершення російсько-українського конфлікту.…
З 2025 року медико-соціальна експертиза (МСЕК) залишиться у минулому. На заміну приходить цифрова система оцінювання…
Скорочення робочих місць і посилення конкуренції на ринку праці ускладнюють працевлаштування для українських біженців у Німеччині. Політичні зміни…
Мільярдер Воррен Баффет розкрив прості істини для досягнення успіху. Одна з найбільш проникливих цитат інвестора звучить…
В Україні продовжують розгоратись суперечки навколо пенсій прокурорів. Деякі з них виходять на пенсію до…
Військовослужбовець ЗСУ та політолог Кирило Сазонов розповів про зміну стратегії, яку використовують північнокорейські військові в…