Робота на ногах: вчені попереджають про приховані загрози для здоров’я

Британські вчені дійшли висновку, що тривале стояння на ногах не приносить користі для здоров’я і може навіть збільшувати ризик варикозу та тромбозу. Популярні нині столи для роботи стоячи, які повинні допомагати тим, хто працює сидячи, насправді можуть створювати нові загрози.

Що з’ясували вчені

Як повідомляє The Guardian, дослідження, у якому взяли участь понад 80 тисяч дорослих британців без серцевих захворювань, виявило, що люди, які стояли понад дві години на день, мали підвищений ризик розвитку варикозного розширення вен і тромбозу глибоких вен. Учасники носили на зап’ястях пристрої для відстеження руху, що допомогло зібрати точні дані про їхню фізичну активність.

Стояння vs. сидіння: неочікувані висновки

Дослідження показало, що кожні додаткові півгодини, проведені на ногах, підвищують ризик розвитку захворювань системи кровообігу на 11%. Крім того, вчені не виявили жодних доказів того, що стояння на місці, яке замінює сидячу роботу, знижує ризик серцевих захворювань, таких як інсульт, серцева недостатність чи ішемічна хвороба серця.

Що робити тим, хто працює сидячи

Співавтор дослідження Еммануель Стаматакіс радить не покладатися на столи для стояння як на єдиний спосіб зменшити шкідливі наслідки сидячого способу життя. Натомість він рекомендує інтегрувати активність у свій день: робити регулярні розминки, прогулюватися під час зустрічей, користуватися сходами замість ліфта, робити перерви під час поїздок на великі відстані або використовувати обідню перерву, щоб вийти з офісу і рухатися.

Висновок: баланс — ключ до здоров’я

Вчені наголошують, що навіть для тих, хто працює сидячи, стояння не є панацеєю. Найкращий спосіб підтримати своє здоров’я — це баланс: включати рухливі активності у свій день та уникати тривалого стояння чи сидіння без перерв.

Романчук Микола

Recent Posts

Пенсію у 60 уже не платитимуть: українців попередили про зміни

2024 року в Україні набули чинності нові вимоги до виходу на пенсію, пов'язані зі збільшенням мінімального…

11 секунд ago

ТЦК оголосило у розшук: що робити у першу чергу

В електронній системі військовозобов'язаних "Оберіг" інколи може з'явитися позначка про розшук. Зазвичай це стається, якщо…

3 хв. ago

Археологи відкрили найстарішу у світі пляшку вина: 2000-річна знахідка їх приголомшила

Археологи розкопали найстарішу у світі пляшку вина, що містить кремовані кістки людини. Про це повідомляє ТСН. Скляна…

5 хв. ago

У Німеччині розробили просту альтернативу сонячним батареям: як це працює

Німецька компанія Heliatek створила альтернативу традиційним сонячним панелям у вигляді сонячної плівки на основі органічних…

8 хв. ago

Експерти назвали 7 електромобілів, які не варто покупати у 2025 році

Експерти давно говорять, що електромобілі – це майбутнє. Втім, деякі популярні моделі мають суттєві недоліки. GOBankingRates поспілкувався з експертами,…

12 хв. ago

Шапки на зиму 2025: головні антитренди, які псують образ

З настанням зими варто не тільки оновити гардероб, а й уважно поставитися до вибору шапки,…

14 хв. ago