Лосось — одна з найпопулярніших риб у всьому світі. Однак тепер учені вважають, що нам слід відмовитися від його споживання на користь дикої риби, як-от скумбрія, сардини та анчоуси — передбачається, що це допоможе отримати необхідні поживні речовини, пише Daily Mail.
У новому дослідженні команда з Кембридзького університету вивчила потік поживних речовин на лососевих фермах від “дикої кормової риби” до лосося, який потрапляє на наші тарілки. Результати дослідження показують, що вживання в їжу дикої риби безпосередньо може дати нам у 5 разів більше поживних речовин, ніж та сама порція лосося, вирощеного на фермі.
Автори дослідження дійшли висновку, що заміна лосося, вирощеного на фермі, дикою рибою, як-от скумбрія, сардини й анчоуси, може дати нам змогу уникнути дефіциту поживних речовин просто в тарілку.
За словами провідного автора дослідження, доктора Девіда Віллера, сьогодні людям слід подумати про те, щоб їсти більше різноманітних видів диких риб, щоб отримувати більше необхідних поживних речовин.
Річ у тім, що галузі розведення лосося дику рибу зазвичай подрібнюють і перетворюють на кормові гранули для харчування лосося в неволі. Однак цей метод насправді може виявитися вкрай неефективним способом використання поживних речовин.
Результати роботи доктора Віллера показують, що більшість видів риби, які використовуються для створення корму, мають таку саму, а можливо, й більшу щільність і набір мікроелементів, що й філе лосося, вирощеного на фермі.
Дані свідчать про те, що у філе лосося, вирощеного на фермі, міститься менш як 6 із 9 найважливіших поживних речовин, ніж у рибі, яка використовується для його вигодовування. Ба більше, кормова риба в дикій природі містила в понад 5 разів більше кальцію, в 4 рази більше йоду і в 1,5 раза більше заліза, омега-3, вітаміну В12 і вітаміну А.
Статистика також свідчить про те, що більшість жителів Великої Британії щотижня їдять лосося, проте лише 5,4% їдять скумбрію, анчоуси їдять лише 1%, а оселедець — 0,4%. Однак тепер учені наполягають, що введення в раціон дикої риби насправді може значно поліпшити наше здоров’я і навіть може допомогти “їсти менше”. Оскільки дика риба, як-от скумбрія, містить набагато більше поживних речовин, ви можете отримати всі свої щоденні потреби, споживаючи меншу і менш калорійну порцію.
За словами експерта з аквакультури з Університету Стерлінга, доктора Річарда Ньютона, дані свідчать про те, що ми фактично втрачаємо приблизно 80% кальцію і йоду з кормової риби. Водночас статистика показує, що більшість жінок і дівчаток-підлітків відчувають нестачу цих поживних речовин.
Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…
Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…
Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…
В Україні через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання, вводилися екстрені…
Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.
Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.