У якому віці люди починають стрімко старіти: вчені відповіли

Вчені зі США провели дослідження, з якого зробили висновок, що процес старіння прогресує зовсім не з постійною швидкістю, а відбувається приблизно на 44 та 60 роках життя. 

Про це пише The Guardian

В експерименті взяли участь 108 добровольців у віці від 25 до 75 років. Під час роботи фахівці помітили дві хвилі, в межах яких зміни, пов’язані зі старінням, відбувалися набагато швидше. Ці точки на осі життя людини були визначені приблизно у віці 44 і 60 років.

Відкриття дослідників може дати відповідь на запитання, чому в певному віці відбувається швидке накопичення певних проблем зі здоров’ям, серед яких, зокрема, порушення опорно-рухового апарату і серцево-судинні захворювання.

“Виявляється, що середина сорокарічного віку – це час кардинальних змін, так само як і початок шістдесятих”, – підкреслив професор Майкл Снайдер, генетик і директор Центру геноміки та персоналізованої медицини Стенфордського університету.

Люди, які брали участь у дослідженні, кожні кілька місяців надсилали, серед іншого, зразки крові, калу, а також мазки з рота і носа, і період відстеження змін в їхньому організмі, залежно від індивідуальних особливостей, коливався від одного до майже семи років. Цікаво, що стрімке прискорення процесу старіння у віці близько 44 років було несподіваним і спочатку передбачалося, що це результат перименопаузальних змін у жінок, що могло спотворити результати всього дослідження. Однак, як виявилося, завдяки зібраним даним вдалося довести, що подібні зміни відбуваються і у чоловіків аналогічного віку.

“Це свідчить про те, що хоча менопауза або перименопауза можуть сприяти змінам, які спостерігаються у жінок у віці близько 40 років, ймовірно, існують інші, більш значущі фактори, що впливають на ці зміни як у чоловіків, так і у жінок”, – сказав доктор Сяотао Шен, колишній аспірант Стенфордської медичної школи і перший автор дослідження, який зараз працює в Наньянському технологічному університеті Сингапуру.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

7 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

20 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

30 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

43 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

58 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

58 хв. ago